Ανάσα από τη μείωση επιτοκίων

Με μέτρια κέρδη η Ευρώπη
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 00:01

Η WALL Street πήρε μια ανάσα ανακούφισης μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως αναμενόταν, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να χάνουν προσωρινά μέρος αρχικών κερδών πριν σημειώσουν ράλι πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν με μέτρια κέρδη, αναμένοντας την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι μετοχές εμφάνισαν αστάθεια τα πρώτα 30 λεπτά μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, πριν σημειώσουν ράλι πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα, διευρύνοντας τα κέρδη των πρωινών συναλλαγών. Ο Dow Jones κέρδισε 1%, ο S&P 500 1,5% και ο Nasdaq επίσης 1,5%. Οι συνοδευτικές δηλώσεις της απόφασης του προέδρου της τράπεζας, Μπεν Μπέρνανκι, συνέστησαν ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη μείωση του Σεπτεμβρίου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 6.721,60 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 5.847,95 μονάδες. Ανοδο της τάξεως του 0,52% σημείωσε και DAX στις 8.019,22 μονάδες.

Η μετοχή της Google κατέγραψε ράλι ανόδου, με τιμή εκκίνησης πάνω από τα 700 δολάρια, ενώ η μετοχή της Kraft, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου μειωμένα κατά 20%, υποχώρησε σημαντικά.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η μετοχή της Deutsche Bank οδήγησε υψηλότερα τον τραπεζικό κλάδο, μετά και τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Κέρδη σημείωσε και η Societe Generale.

Στο κλίμα ευφορίας που επικράτησε στην αμερικανική αγορά συνέβαλαν και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των εξαγωγών, των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών αντιστάθμισε τις επιπτώσεις από την ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9% στο τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 3,4%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 16.737,63 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα