Πάνω από τα 96 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Στα ύψη και ο χρυσός
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 10:15
UPD:11:04

Ξεπέρασε τα 96 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά τη μεγάλη πτώση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, η τιμή του χρυσού έφθασε μια «ανάσα» από τα 800 δολάρια ύστερα από την υποχώρηση του δολαρίου και το συνεχιζόμενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών.

Η τιμή σποτ του χρυσού έφθασε σήμερα τα 799,3 δολ. η ουγκιά, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1980 έναντι 791,7/792,5 δολαρίων αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραφε το πρωί αύξηση κατά 1,49 δολάρια ανερχόμενη στα 96,02 δολάρια έναντι 95,53 δολαρίων που έκλεισε στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ήταν επίσης αυξημένη κατά 99 σεντς στα 91,62 δολάρια.

Από την αρχή του έτους οι τιμές του «μαύρου χρυσού» καταγράφουν συνολική άνοδο πάνω από 50%, ενώ τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν κατά περίπου 18%.

Αναλυτές αποδίδουν την εκτόξευση των τιμών στη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας, σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια στα εκτιμούν 312,7 εκατομμύρια, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση κατά 400.000 βαρέλια.

Μείωση εμφάνισαν την περασμένη εβδομάδα και τα πετρελαϊκά αποθέματα της Ιαπωνίας υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2006.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους αξιωματούχους της βιομηχανίας, που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο στο ετήσιο συνέδριο Oil & Money, επιμένουν ότι η τιμή πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί πολύ υψηλότερα από τα 100 δολάρια, στην περίπτωση που η ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται τα προσεχή έτη και η προσφορά παραμείνει επικίνδυνα «σφιχτή» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/31/1432070.htm .

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου τον Απρίλιο του 1980 έφθασε τα 101,7 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένεται να παρουσιάσει υψηλότερες προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το 2030, στην έκθεσή της για την Παγκόσμια Προοπτική Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις της για τις τιμές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Εάν οι κυβερνήσεις θα αποτύχουν να περιορίσουν την ανάπτυξη ζήτησης για πετρέλαιο ή αποτύχουν να ανακαλύψουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κυρίως στην Κίνα, Ινδία και στα αναπτυγμένα κράτη "θα δούμε επίπεδα τιμών κατά πολύ υψηλότερα από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν"» δήλωσαν αξιωματούχοι της ΙΕΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κερδίσει πάνω από 50% το τρέχον έτος, καθώς η ανθεκτική ζήτηση συρρίκνωσε την παγκόσμια προσφορά και οι απειλές στην παραγωγή της Μ.Ανατολής από πολιτικές εντάσεις προσήλκυσαν κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Η έλλειψη προσωπικού ειδικοτήτων και οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις, σημαίνει ότι η προσφορά πετρελαίου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη ανάπτυξη της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε ο επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας των πλουσίων χωρών Νομπούο Τανάκα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα