Σε εξέλιξη η συζήτηση του ν/σ για το ΕΣΠΑ 2007-3013

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 19:28
UPD:19:43

Για προώθηση ενός ολοκληρωμένου συνόλου ρυθμίσεων, που αποσκοπεί στην ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος διαχείρισης των δημόσιων πόρων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης από τη βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

Όπως είπε, στις 26 Νοεμβρίου θα υπογραφεί στις Βρυξέλλες από την Επιτροπή το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, ενώ ταυτόχρονα με την υπογραφή, ξεκινά η ενεργοποίηση της διαδικασίας για την εκταμίευση της προκαταβολής της κοινοτικής συνδρομής, η οποία είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως με το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, με το 80% των πόρων να διατίθεται στην Περιφέρεια. Παράλληλα, πρόσθεσε, το ΕΣΠΑ είναι απόλυτα συνεπές και συμπληρωματικό προς το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρεται μεταξύ αλλών πως με το Σχέδιο Νόμου προωθούνται:

2. Οκτώ τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα , για να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στην υλοποίηση. Είναι τα Προγράμματα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη», «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής».

3. Πέντε Περιφερειακά Προγράμματα: Αττικής, Μακεδονίας -Θράκης, Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου -Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου και Κρήτης - Νήσων Αιγαίου. Στόχος είναι η διάχυση του αναπτυξιακού αποτελέσματος μεταξύ των περιφερειών, η ανάπτυξη συνεργιών και οικονομιών κλίμακος και η αποτελεσματικότερη διαχείριση.

4. Διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων. Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 Φορείς Υλοποίησης, ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης. Ιδρύουμε την εταιρία «Δήμος Α.Ε.», η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων των Φορέων που δεν θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν. Έτσι ενισχύεται η αποτελεσματικότητα, χωρίς να προσβάλλονται οι αποκεντρωμένες διαδικασίες.

5. Ανάπτυξη αξιόπιστου και αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, με απλοποίηση των διαδικασιών και στόχο την ποιότητα και τη διαφάνεια.

6. Έγκαιρο σχεδιασμό και σύσταση των απαιτούμενων φορέων για την υλοποίηση των Προγραμμάτων.

Τέλος, γνωστοποίησε πως η προθεσμία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων του Γ΄ΚΠΣ των τεσσάρων περιφερειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι - Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής -έλαβε παράταση ενός έτους, μετά από αίτημα της χώρας μας που ενέκρινε η αρμόδια επίτροπος κυρία Χούμπνερ.

Σημειώνεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο λόγω καθυστερήσεων, όπως αναφέρουν, στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα