Δεν κράτησαν τα χαμόγελα

Απώλειες υψηλότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας στους βασικούς δείκτες
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα διεθνή χρηματιστήρια δεν κράτησαν για πολύ. Μετά την άνοδο που πυροδότησε η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, ακολούθησαν χθες οι μαζικές ρευστοποιήσεις με τους βασικούς δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να καταγράφουν απώλειες υψηλότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Την ψυχολογία των επενδυτών επηρέασαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με σειρά αρνητικών εταιρικών ανακοινώσεων. Κυριότερες εξ αυτών, η υποβάθμιση της μετοχής των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, της Citigroup και της Bank of America σε «sector underperformance» από την CIBC World Markets. Η αναζωπύρωση των φόβων ότι τα χειρότερα στην πιστωτική αγορά δεν έχουν παρέλθει, αλλά και οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα οδήγησαν στο κόκκινο τους κυριότερους δείκτες στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 2,2%, ενώ ο Nasdaq ήταν στο -1,9%. Την κάθοδο οδηγούσαν η Citigroup, που έβλεπε την τιμή της να υποχωρεί κατά 6,5% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών. Στους «χαμένους» και η Exxon Mobil, που κατέγραφε απώλειες της τάξης του 2,6%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων δύο μηνών σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στη Γηραιά Ήπειρο. Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν και εδώ οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι. Στο -4% βρέθηκε η μετοχή της Credit Suisse, που ανακοίνωσε υποβάθμιση ενεργητικού και ζημίες. Οι μετοχές των τραπεζών UBS ΗSBC, BNP Paribas και Barclays σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,7% και 5,4%.

Σημαντικές απώλειες είχαν και οι πετρελαιοβιομηχανίες, με την τιμή της Total να υποχωρεί κατά 2,6% και της Royal Dutch Shell κατά 2,3%. Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,6%. Ανοδικά κινήθηκε ο Νikkei στο Τόκιο, κλείνοντας με κέρδη της τάξης του 0,79%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα