Αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών 2003-04

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η τροπολογία του ΥΠΟΙΟ
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 10:44

ΤΟ ΠΟΣΟ των περίπου 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπράξει το Δημόσιο από την αναδρομική φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών που σχημάτισαν την περίοδο 2003-2004 περίπου 250 μεγάλες επιχειρήσεις.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν «οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο» όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού έκρινε ότι πρέπει «να ανακτηθούν οι μη νόμιμες ενισχύσεις από τους δικαιούχους» δεδομένου ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα συμβατό με την Ε.Ε. καθεστώς.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, έχει ήδη δοθεί ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν τη σχετική τροπολογία η οποία θα προβλέπει την καταβολή των σχετικών ποσών και μάλιστα εντόκως, ύστερα από την κατάθεση φυσικά των απαιτούμενων συμπληρωματικών δηλώσεων από τους υπόχρεους.

Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν η καταβολή των συγκεκριμένων ποσών θα γίνει εφάπαξ ή σε δόσεις, η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει τέσσερις ισόποσες δόσεις, λόγος πάντως για τον οποίο καθυστερεί και η σύνταξη της εν λόγω τροπολογίας η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Με το δεδομένο αυτό οι περίπου 250 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν φορολογικό όφελος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών, θα φορολογηθούν αναδρομικά για τα αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων που σχημάτισαν στη διετία 2003-2004 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ που φυσικά θα αποτελέσουν μια «ανάσα» για τον κρατικό Προϋπολογισμό, αφού θα τονώσουν τα έσοδα του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το εν λόγω πρόβλημα έχει ήδη λυθεί οριστικά για περίπου 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο της αναδρομικής φορολόγησης των αφορολόγητων αποθεματικών επενδύσεων που σχημάτισαν τη διετία 2003 - 2004.

Ειδικότερα για τις εν λόγω επιχειρήσεις, που αποτελούν το 80% αυτών που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά, η Ε.Ε. είχε δεχθεί ότι τα αφορολόγητα αποθεματικά τους, που σχημάτισαν την ανωτέρω περίοδο, είναι συμβατή κρατική ενίσχυση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα