GS: «Βλέπει» πιθανή πτώση των τιμών πετρελαίου το 2008

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 14:32

Το 2005, αναλυτές της Goldman Sachs είχαν προβλέψει εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 105 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Τετάρτη οι φόβοι αυτοί φάνηκαν να επαληθεύονται, όταν η τιμή του αργού άγγιξε τα 94,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ μία ημέρα αργότερα εκτοξεύτηκε έως και στα 96,24 δολάρια το βαρέλι.

Όπως εκτιμά, όμως, σήμερα ο επενδυτικός οίκος, οι «καθοδικές πιέσεις» στις τιμές κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, με αποτέλεσμα η άνοδος των τιμών στα 105 δολάρια το βαρέλι να θεωρείται πλέον αμφίβολη.

Σύμφωνα με τον Economist, το ανοδικό ράλι που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές αποδίδεται κυρίως στα εξαιρετικά περιορισμένα αποθέματα αργού – ειδικά στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αν και τα αποθέματα είθισται να μειώνονται μόνο κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, όταν αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αντίστοιχα, φέτος δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, με τα αποθέματα να βρίσκονται σε τόσα χαμηλά επίπεδα, ακόμα και κάποιες μικρές περικοπές που γίνονται στην παραγωγή, αποκτούν μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, η πρόσφατη διακοπή της πετρελαϊκής παραγωγής του Μεξικού, αν και αναλογούσε μόλις σε 1% της παγκόσμιας παραγωγής, πυροδότησε άνοδο των τιμών.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από 1ης Νοεμβρίου παρέχει κάποια ανακούφιση στην αγορά, με το καρτέλ να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι τα υφιστάμενα αποθέματα επαρκούν. Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς εταιρείες αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Όπως παρατηρεί ο Economist, τα σημερινά επίπεδα των τιμών θα πρέπει να περιορίσουν και τη ζήτηση για πετρέλαιο. Κάτι που έχει ήδη γίνει σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, για το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης δεν ευθύνονται αυτές, αλλά χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ επιδοτούνται.

Μέχρις ότου όμως οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να μετακυλίσουν το κόστος στους ίδιους τους πολίτες, η «δίψα» για πετρέλαιο αναμένεται να παραμείνει ισχυρή.

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η σταδιακή αύξηση της προσφοράς και μια μικρή υποχώρηση της ζήτησης θα ανακουφίσουν κάπως τις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι η Goldman Sachs «βλέπει» τις τιμές τον Απρίλιο του 2008 στα 80 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα