Παρατείνεται η λειτουργία του ΕΝΙSA

Β.Ρέντινγκ: «Ενδεχόμενη διακοπή θα δημιουργήσει μεγάλο κενό»
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 14:33

Παρατείνεται η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων, γνωστού ως ENISA, που ιδρύθηκε το 2003 και εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτό συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης και η Επίτροπος της ΕΕ Β.Ρέντινγκ.

Σύμφωνα με το νόμο, ο ΕΝΙSA θα έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία του το 2009, όμως τελικά αποφασίστηκε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί δεδομένης της σημασίας του για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως δήλωσε η κ. Ρέντινγκ, θα προτείνει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να παραταθεί η λειτουργία του Οργανισμού για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς ενδεχόμενη διακοπή θα δημιουργήσει μεγάλο κενό (vacuum ήταν ο όρος που χρησιοποίησε η Επίτροπος) και η Ευρώπη θα είναι αδύναμη να αμυνθεί και να προστατεύσει τις υποδομές της από τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά στο διαδίκτυο -οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως διευκρίνισε η Επίτροπος, στόχος της δεν είναι μόνο η παράταση της λειτουργίας του ENISA, αλλά και η αναβάθμιση του ώστε να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας αρχής ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών .

Σε ερώτηση για το λειτουργικό διαχωρισμό των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που συναντά αντιδράσεις, η κ.Ρέντινγκ είπε ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής και παρέπεμψε στις ρυθμιστικές αρχές της κάθε χώρας, η δράση των οποίων θα πρέπει να ενισχυθεί. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργούν μέσα σε μια ευρωπαϊκή λογική, ώστε να μην παίρνουν αποφάσεις που είναι αντίθετες από χώρα σε χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα