ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ η Wall Street διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς η είδηση ότι η Citigroup θα προχωρήσει σε νέες υποβαθμίσεις χρεογράφων αξίας 11 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της έκθεσής της σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, επανέφερε στο προσκήνιο τους στοιχειωμένους φόβους για επέκταση των ζημιών του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο τέταρτο τρίμηνο.
Η Societe Generale, η Credit Suisse και η Barclays ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, μετά από μια σειρά υποβαθμίσεων των μετοχών τους από διεθνείς οίκους. Η J Sainsbury έκανε βουτιά της τάξης του 20%, καθώς η Delta της Qatar απέσυρε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της πρώτης, επικαλούμενη την επιδείνωση των συνθηκών στην πιστωτική αγορά.
Στη Wall Street, των ρευστοποιήσεων πρωτοστάτησε η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης, η οποία καταγράφει απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα, μετά και την αποχώρηση του CEO της επιχείρησης, Τσάρλς Πρινς, υπό το βάρος των αυξημένων ζημιών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι Merrill Lynch, Goldman Sachs και Lehman Brothers αν και οι αρχικές απώλειες περιορίσθηκαν μετά την απρόσμενη άνοδο του δείκτη υπηρεσιών ISM.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 1,06% στις 6.461,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 0,63% στις 5.684,62 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,53% στις 7.807,55 μονάδες.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχει καταγράψει συνολικά απώλειες της τάξης του 14% από την αρχή του έτους, ενώ δεν διαφαίνεται άμεση ανάκαμψη, δεδομένου ότι αφενός δεν έχουν αποτιμηθεί οι επιπτώσεις της κρίσης στις πλήρεις τους διαστάσεις, αφετέρου, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι θα διευρυνθούν οι απώλειες από την έκθεση τους σε subprime δάνεια.
Οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου του δείκτη S&P 500, ανακοίνωσε συνολικά συρρίκνωση της κερδοφορίας τρίτου τριμήνου κατά 22%, η μεγαλύτερη τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.
Ο δείκτης Nikkei έχασε 1,50% στις 16.268,92 μονάδες.