Μέχρι και πλοίαρχοι α' τάξεως οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 14:01
UPD:14:09
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Μια σημαντική και καινοτόμα διάταξη που ενισχύει τις προσπάθειες της ναυτιλιακής κοινότητας για την αναβίωση της ελληνικής ναυτοσύνης περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Σύγχρονες λύσεις στην ακτοπλοΐα - Ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε από τη Βουλή.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ψηφίσθηκε παρέχεται πλέον το δικαίωμα στους αποφοίτους των Ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων, υπό όρους, να εξελίσσονται μέχρι και τους βαθμούς του Α΄ πλοιάρχου και Α' μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού.

INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης

Η ψηφισθείσα αυτή διάταξη προβλέπει ότι οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων ειδικότητας πλοιάρχου ή αντίστοιχης ισότιμης σχολής αποκτούν δίπλωμα πλοιάρχου πρώτης τάξης, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών μετά την απόκτηση πλοιάρχου β΄ τάξης Ε.Ν. με ειδικότητα πλοιάρχου ή υποπλοιάρχου από την οποία μισή τουλάχιστον σε πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 3.000 ο.χ. και

β) επιτυχής αποφοίτηση από τους οικείους κύκλους σπουδών του ΚΕΣΕΝ ή ΝΕΚΕ.

Επίσης, με ανάλογες διατάξεις οι απόφοιτοι μαθητές των ναυτικών λυκείων αποκτούν δίπλωμα πλοιάρχου β΄ τάξης Ε.Ν., όπως και οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων με ειδικότητα μηχανικού αποκτούν υπό προϋποθέσεις δίπλωμα μηχανικού Α΄ και Β΄ Τάξης.

Οι παραπάνω δυνατότητες ναυτικής σταδιοδρομίας που δίνονται στα νέα παιδιά αποφοίτους επαγγελματικών ναυτικών λυκείων, τα οποία κατά κανόνα θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού, ήταν ένα θέμα που έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Βενιάμης, εκτιμώντας ότι έτσι εκατοντάδες νέοι που αγαπούν τη θάλασσα έχουν πλέον τις προϋποθέσεις και τα κίνητρα να εξελιχθούν σε αξιωματικούς του ελληνικού εμπορικού ναυτικού.

Το σχέδιο νόμου που ψηφίσθηκε χθες περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν σημαντικά θέματα της ακτοπλοΐας, στα οποία έχει αναφερθεί η «Ν», ενώ ενισχύει και το Λιμενικό Σώμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα