Το θετικό momentum για την Παπουτσάνης - Οι επιδόσεις και η ζήτηση στο σαπούνι

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 11:35
UPD:11:35
Facebook/ JPAPOUTSANIS SA

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 30,7 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 27% και ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 1,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% το 2019, ο Μενέλαος Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του ομίλου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης της εταιρείας από την EBRD με 5 εκατ. ευρώ, αλλά και ενόψει της υψηλής ζήτησης για τα προϊόντα της εταιρείας εν μέσω πανδημίας.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρόοδο που συντελέστηκε το 2019. Για τέταρτη συνεχή χρονιά σημειώσαμε σημαντικές επιδόσεις τόσο σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Αν και σήμερα, εν μέσω της πρωτόγνωρης συγκυρίας λόγω της πανδημίας του Covid-19, δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες προβλέψεις ή σχέδια, οι σταθερές βάσεις που η εταιρεία κι οι εργαζόμενοί της έχουν θέσει, μας δίνουν την αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση με επιτυχία» αναφέρει στο μήνυμά του.

Σημειώνει επίσης ότι η Παπουτσάνης, όντας το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σαπώνων στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υγρών προϊόντων προσωπικού καθαρισμού, είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε τρόπο στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.

Τα μεγέθη της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ ευνοήθηκαν σημαντικά από τη διεύρυνση των συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρίες στον τομέα παραγωγής προϊόντων για τρίτους. Θετική συνεισφορά είχαν επίσης οι συνεργασίες στον κλάδο των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων σαπωνόμαζας σε αγορές του εξωτερικού.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ το 2019, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 49% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 10 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, που αντιστοιχούσαν στο 41% της χρήσης του 2018. Το 38% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από παραγωγές προϊόντων για τρίτους, το 30% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά, το 18% από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το 14% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Οι προοπτικές 

Την τελευταία τετραετία η Παπουτσάνης παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τη διοίκηση της εταιρείας να παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της και στον έλεγχο των παραγωγικών και λειτουργικών εξόδων της, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την κερδοφορία και τη ρευστότητα της. Ο κύκλος εργασιών για το 2020 αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι νέες συνεργασίες για την παραγωγή τρίτων. Επιπλέον, η Παπουτσάνης θα συνεχίσει να διευρύνει την κατηγορία των σαπωνομαζών μέσω της προσέλκυσης νέων πελατών εξωτερικού, της προσθήκης νέων καινοτόμων προϊόντων που βασίζονται στην υψηλή τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, καθώς και τις συνεχείς επενδύσεις με έμφαση πλέον στις συνθετικές σαπωνόμαζες, κατηγορία που παρουσιάζει και πολύ μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον.

Αναμφισβήτητα, η πρωτόγνωρη κρίση και πρόκληση λόγω του Covid-19 που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες και τη ζήτηση σε ορισμένους κλάδους παραγωγής. Αν και οι όποιες προβλέψεις για την Παπουτσάνης υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι εφικτό να ποσοτικοποιηθούν σε επίπεδο έτους, διαπιστώνεται υψηλή ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο των προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Τα ξενοδοχειακά προϊόντα ακολουθούν την πορεία του τουρισμού, με αποτέλεσμα η ζήτηση, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, να έχει μειωθεί. Στα προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα) η ζήτηση έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ οι βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών επηρεάζονται θετικά, καθώς η κατηγορία αφορά βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπώνων.

Η ζήτηση σαπουνιού

Δεδομένης της ξαφνικής αύξησης των πωλήσεων σε κρεμοσάπουνο και στερεό σαπούνι, η εταιρεία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχει αυξήσει την παράγωγη της, ώστε να εξασφαλιστεί η σχετική επάρκεια των προϊόντων. Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των ελλείψεων αντισηπτικών στην αγορά, παρατηρείται μετακύληση της ζήτησης σε πλάκες και κρεμοσάπουνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της IRI, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά 122% και 286%, αντίστοιχα.

Όντας η μόνη μεγάλη, καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής σαπουνιού στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η Παπουτσάνης ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ξαφνικές αυξήσεις στη ζήτηση που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19 διαμορφώνει καθημερινά νέα δεδομένα σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η Παπουτσάνης θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος και να λειτουργεί με αυξημένο αίσθημα ευθύνης προκειμένου να συμβάλλει από την πλευρά της στην αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, προστατεύοντας την υγεία των εργαζομένων της και των καταναλωτών με τα προϊόντα της, αλλά και για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του εργοστασίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα