Νέο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα δια χειρός Google

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 09:15

ΤΗΝ πολυαναμενόμενη είσοδό της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας από το 2008 ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Google, επιβεβαιώνοντας σχετικές φήμες που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός πρόκειται να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, αναπτύσσοντας -σε συνεργασία με άλλες 33 εταιρείες- εφαρμογές, που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν ηλεκτρονικά καταστήματα και «κατεβάζουν» αρχεία από το διαδίκτυο.

Η κορυφαία ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης ξεκίνησε την λεγόμενη «Συμμαχία Ανοιχτών Συσκευών» (Open Handset Alliance), προκειμένου να δημιουργήσει δωρεάν λογισμικό και να επιτρέψει στον κάθε προγραμματιστή να αναπτύξει χαρακτηριστικά για ασύρματες συσκευές, οι οποίες διατίθενται στην αγορά από εταιρείες - μεταξύ των οποίων είναι οι Sprint Nextel Corp. και T-Mobile USA.

Προσφέροντας έναν κώδικα, τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας, η Google φιλοδοξεί να επεκταθεί πέρα από τις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης και να αφαιρέσει από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τον «πρώτο λόγο» όσον αφορά στο ποιες εφαρμογές είναι συμβατές με ποια συσκευή.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, στα νέα προϊόντα που θα προσφέρει η Google πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται διαφημίσεις καταστημάτων και κινηματογραφικών ταινιών, ή πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το eBay.

Το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, με το κωδικό όνομα “Android”, βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτής πηγής Linux, το οποίο θα του επιτρέπει να δουλεύει για μια πληθώρα κατασκευαστών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Οι κατασκευαστές λογισμικού θα μπορούν έτσι να αναπτύξουν εφαρμογές που θα λειτουργούν με το πρόγραμμα της Google, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να διαμορφώνουν οι ίδιες τα χαρακτηριστικά των κινητών τηλεφώνων και των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, τα τηλέφωνα με το σύστημα “Android” θα διατεθούν στην αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Η μετοχή της Google ενισχυόταν τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο του Nasdaq κατά 2%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στα 725,65 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα