Φορολογικό νομοσχέδιο «σκούπα» για τα καύσιμα

Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από 1/1/08
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 10:30

ΜΕ «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός προκειμένου να ψηφιστεί πριν από το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2008, θα ολοκληρωθεί η τρίτη φάση τις φορολογικής μεταρρύθμισης που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τα ακίνητα («Ν» φ. 5.11.2007, σελ.1), αλλά και την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος όμως ουσιαστικά προανήγγειλε και το ότι όσον αφορά στην εξίσωση των Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο, τα στελέχη του υπουργείου βρήκαν τελικά τη λύση για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2008, χωρίς να επιβαρύνονται ή ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο υιοθέτησε την εισήγηση με την οποία προτείνεται όπως οι πρατηριούχοι αγοράζουν από τις εταιρείες το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης και εν συνεχεία να το διαθέτουν με μειωμένο τον Ε.Φ.Κ. στους καταναλωτές.

Με τη σειρά τους οι πρατηριούχοι θα έχουν τη δυνατότητα αυθημερόν να εισπράττουν τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, προσκομίζοντας απλώς τα τιμολόγια που έχουν λάβει από τις εταιρείες σε κάποια Τράπεζα ή Δ.Ο.Υ..

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα εάν το υπουργείο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και αμβλύνει τις αντιδράσεις των πρατηριούχων που στην ουσία επωμίζονται την εφαρμογή του νέου συστήματος, προχωρήσει στην προκαταβολή της διαφοράς των Ε.Φ.Κ. με βάση τις περυσινές πωλήσεις τους.

Ακίνητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις οι οποίες αφορούν τις ελαφρύνσεις αφενός στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, αφετέρου δε σε όλες τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων με κληρονομιές ή γονικές παροχές.

Οι νέες διατάξεις, όπως επεσήμανε από χθες η «Ν», θα προβλέπουν την κατάργηση των φόρων και τελών, πλην των δημοτικών, που επιβαρύνουν σήμερα την πρώτη κατοικία αλλά και την αντικατάσταση του φόρου κληρονομιάς και του φόρου γονικής παροχής με τέλος ύψους 1%, χωρίς κατάργηση των ισχυόντων αφορολογήτων ορίων.

Επισημαίνεται ότι αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου που προβλέπει την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε όλα τα ακίνητα, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν είναι ακόμη έτοιμες να προχωρήσουν στην υλοποίησή του.

Αυτό άλλωστε προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «κάποιες από τις διατάξεις θα εφαρμοστούν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάποιες άλλες όμως αργότερα».

Εντυπο Ε9

Πάντως θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κορυφαία στελέχη του υπουργείου απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν και το 2008 είτε πάλι το έντυπο Ε9 με τα στοιχεία των ακινήτων τους, είτε οποιοδήποτε άλλο έντυπο.

Ανεξάρτητα ωστόσο από το πότε θα εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα επιβληθεί και στην πρώτη κατοικία στην περίπτωση που το εμβαδόν της υπερβαίνει κάποια συγκεκριμένα όρια τα οποία, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα ξεπερνούν τα 250 τ.μ., καθώς επίσης και στις εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες.

Ταυτόχρονα στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα προβλέπει κλιμάκια ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και τα οποία θα κυμαίνονται από ένα έως δύο τοις χιλίοις, θα υπαχθούν και αυτά που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες αλλά και ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες Ακινήτων, ενώ θα εξαιρεθούν τα εκτός σχεδίου ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως αγροί, αγροτεμάχια κ.λπ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα