Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προτείνει η «Επιτροπή Σοφών»

Αποχωρεί και η ΑΔΕΔΥ από το διάλογο για το ασφαλιστικό
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 14:45
UPD:16:15

Αύξηση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης, συγχώνευση των ταμείων και αναθεώρηση των συντάξεων αναπηρίας προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, γνωστή ως «Επιτροπή Σοφών», προκειμένου να αποφευχθεί κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στο πόρισμά του, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι, εάν δεν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση την κρίσης στο ασφαλιστικό, λόγω κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού, οι δαπάνες για συντάξεις θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 99,5 δισ. ευρώ ή το 24,8% του ΑΕΠ έως το 2050 από 12,5% φέτος.

«Η κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος παραμένει κρίσιμη, όσο εμείς συνεχίζουμε να μην λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει το πόρισμα, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Η κληρονομιά που οφείλουμε στις επόμενες γενναίες είναι κυρίως η εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Ιδιαίτερα μέσα στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ύφεση, στην ανεργία και στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου».

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, τα βασικά μέτρα που προτείνονται στην έκθεση περιλαμβάνουν:

- Ενίσχυση της απασχόλησης για τις γυναίκες, νομιμοποίηση των μεταναστών, ενεργός γήρανση, νέοι.

- Αναθεώρηση των ρυθμίσεων για πρόωση συνταξιοδότηση, ώστε να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Δράση για παράταση του εργασιακού βίου. Συσχέτιση των ορίων ηλικίας με τις δημογραφικές εξελίξεις.

- Αναπροσαρμογή του ανώτατου ποσοστού αναπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών για κύρια και επικουρική ασφάλιση ως κίνητρο παραμονής στην εργασία.

- Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού σύνταξης (με βάση ποιο μισθό του ασφαλιστικού βίου υπολογίζεται η σύνταξη).

- Ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις ταμείων, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

- Υποχρεωτική ασφάλιση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο ελληνικό έδαφος και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

- Διαχωρισμός κοινωνικής προστασίας από την κοινωνική ασφάλιση.

- Ενεργός διαχείριση των αποθεματικών.

- Επανεξέταση-έλεγχος συντάξεων αναπηρίας και αναθεώρηση κατηγοριών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΓΣΕΕ: Πρόταση για χρηματοδότηση των Ταμείων

Αναλυτική πρόταση κατά ενότητες για το ζήτημα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων και των υποχρεώσεων του κράτους, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση ως «κορωνίδα» του ζητήματος και υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση που οργανώνεται στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άρνηση να δώσει τα πλήρη στοιχεία και τη συγκεκριμένη της θέση επί του ζητήματος.

Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΕ υπολογίζει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα ταμεία σε τρεις μεγάλες ενότητες:

α. Νομοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Οι υποχρεώσεις λόγω της μη επαρκούς καταβολής του θεσμοθετημένου πόρου του νόμου Ρέππα (1% του ΑΕΠ) υπολογίζονται σε 3,38 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επαυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω της αναδρομικής αναθεώρησης του ΑΕΠ. Υπολογίζεται ακόμα ότι στην περίοδο από το 2003 μέχρι σήμερα οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του κράτους, λόγω μη καταβολής του θεσμοθετημένου πόρου 3,80% υπέρ του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπερβαίνουν τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να αυξηθούν κατά ακόμα 1,1 δισ. ευρώ για το έτος 2008.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι αν το κράτος εξεπλήρωνε τις υποχρεώσεις του, ο κλάδος ασθενείας του ΙΚΑ θα ήταν πλεονασματικός, ενώ σήμερα εμφανίζεται ως ελλειμματικός και χρηματοδοτείται από άλλους κλάδους του Ιδρύματος. Οι υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ λόγω της συσσώρευσης οφειλών από την άσκηση κρατικής κοινωνικής πολιτικής μέσω των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Από τις υποχρεώσεις του κράτους, λόγω αθέτησης της δέσμευσής του να εξοφλήσει παλαιότερα χρέη προς το ΙΚΑ, προκύπτει ένα ακόμη υπόλοιπο της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

β) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές: Από τα στοιχεία των συνδικάτων προκύπτει ότι το κράτος, μαζί με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οφείλει σήμερα από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι μεγάλο τμήμα των οφειλών αυτών προέρχεται από εισφορές που έχουν εισπραχθεί από τους εργαζόμενους και δεν έχουν αποδοθεί στο σύστημα, κάνοντας λόγο για υπεξαίρεση.

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με την αντιμετώπιση του γενικότερου φαινομένου της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, υπογραμμίζοντας ότι νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και ότι αυτό που χρειάζεται, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως η πολιτική βούληση.

γ) Η ανάγκη δημιουργίας πηγών και νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες του αποθεματικού του συστήματος που έχουν δημιουργηθεί από έξω-ασφαλιστικές χρήσεις. Στο σημείο αυτό η ΓΣΕΕ επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού "κουμπαρά" που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεματικών και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών.

Στον "κουμπαρά" αυτόν προτείνεται να συγκεντρωθούν πόροι από πηγές, όπως η κερδοφορία των δημοσίων επιχειρήσεων, ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, έκτακτες επιβαρύνσεις σε επιδοτούμενες επιχειρήσεις, σε υψηλά εισοδήματα, σε διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών κλπ.

Ο σύμβουλος των συνδικάτων για τα ασφαλιστικά θέματα Γ. Ρωμανιάς, αθροίζοντας τις υποχρεώσεις του κράτους προς το ασφαλιστικό σύστημα, έκανε λόγο για ποσό της τάξης των 12,38 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το έτος 2008, ενώ μέχρι τις 31/12/2007 και μετά από την αφαίρεση του ποσού που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, προκύπτει υποχρέωση της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Αποχωρεί και η ΑΔΕΔΥ από το διάλογο για το ασφαλιστικό

Eν τω μεταξύ, την αποχώρησή της από το διάλογο για το Ασφαλιστικό γνωστοποίησε και η ΑΔΕΔΥ με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, Γιώργο Αλογοσκούφη και Βασίλη Μαγγίνα.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «οι ουσιαστικές παράμετροι διεξαγωγής του διαλόγου, και πιο συγκεκριμένα η ενημέρωσή μας για τις θέσεις της Κυβέρνησης στο ζήτημα της χρηματοδότησης, προκειμένου να είμαστε σε θέση παραγωγικής συμμετοχής στο διάλογο στην κατεύθυνση υποστήριξης λύσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι παρουσίας για παράλληλους μονολόγους, δεν συντρέχουν».

«Είναι αυτό που εδώ και τέσσερις ημέρες έχει ήδη τεθεί από τη Γ.Σ.Ε.Ε. χωρίς καμιά μέχρι σήμερα ανταπόκριση. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι μη επιτρεπτή η συμμετοχή μας», υπογραμμίζεται στην επιστολή προς τους δύο υπουργούς.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι στο σχετικό υλικό των αναλογιστικών μελετών, «πέρα από το γενικό τους έλλειμμα επάρκειας, είναι πλήρης και η έλλειψη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού τα υπάρχοντα σοβαρά θέματα, όπως στο Ταμείο Πρόνοιας όπου η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, εξαντλούν το αποθεματικό κεφάλαιο».

«Είναι προφανές», καταλήγει στην επιστολή της η ΑΔΕΔΥ, «ότι στο έδαφος αυτό δεν έχει περιεχόμενο η συμμετοχή μας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα