Οι 10 άξονες της νέας δέσμης μέτρων - Ρήτρα μη απολύσεων

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 12:54
UPD:14:37
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

Δέκα βασικούς άξονες περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ όπως τονίστηκε, θα υπάρξουν κι άλλα πακέτα μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα. Βασική προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επωφεληθούν από τα μέτρα είναι να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις, το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας προβλέπει:

  • Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται έως 31/7/2020. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά τις υποχρεώσεις Μαρτίου και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση. Πρόκειται για οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και την καταβολή ρυθμίσεων.
  • Χρηματοδότηση των εταιρειών με 1 δισ. ευρώ. Αφορά τις εταιρείες που πλήττονται από την κρίση. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους, υπό τον όρο ότι διατηρούνταο οι θέσεις εργασίας
  • Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα λάβουν το πρώτο 10ημερο  Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους. Το κράτος επίσης καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού με το κόστος να φτάνει έτσι τα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται από την κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για τέσσερις μήνες δηλαδή έως 31/7/2020
  • Διατίθενται 1,8 δισ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για προγράμματα στήριξης. Αφορα συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Στο 6% (από 24%) μειώνεται ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορωνοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθυλική αλκοόλη εφόσον χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω προϊόντων. Ο συντελεστής 6% θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.
  • Στην αγορά ακινήτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα τους προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.
  • Ο EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει ενώ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα τεθεί σε ισχύ το 2021.
  • Η ΑΑΔΕ προχωρά στην άμεση  αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς πολίτες και επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων έως 30.000 ευρώ.
  • Ζητείται από τις τράπεζες να υπάρξει παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και να προχωρήσουν στην υιοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Χρ. Σταϊκούρας: Είμαστε στην αρχή της μάχης - θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Επιπλέον οι δαπάνες για παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση συμμόφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ενισχύεται το σύστημα υγείας με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. «Ό,τι επιπλέον χρειαστεί το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 θα το έχει» διαβεβαίωσε.

Σε ό,τι αφορά την αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, που επηρεάζονται, εφόσον δεν προχωρούν σε απολύσεις.

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο. Αν χρειαστεί θα υπάρξει παράταση, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι έχει αποφασιστεί αναστολή πλήρως ή εν μέρει 200.000 επιχειρήσεων με περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους, οι οποίες θα στηριχθούν.  Επίσης επηρεάζονται δραστικά ακόμη 200.000 επιχειρήσεις και θα ενταχθούν στα μέτρα.

Έκανε ακόμη λόγο για συνολική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις με αυστηρή προϋπόθεση να διατηρηθούν ΟΛΕΣ οι θέσεις εργασίας.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο ΦΠΑ για μάσκες, αντισηπτικά, γάντια θα διαμορφωθεί στο 6%.

Γνωστοποίησε επίσης ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα σημείωσε πως δεν θα υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Υπενθύμισε την 6μηνη αναστολή της πληρωμής χρεολυσίων για επιχειρήσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να προβούν και σε άλλες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα.

Τα καταστήματα των τραπεζών παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο θα περιοριστούν οι απευθείας συναλλαγές, όπως είπε.

«Είμαστε στην αρχή της μάχης. Θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων ώστε να βγούμε από τη μάχη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας θα ενεργοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα χορηγήσει στις τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία έως 2 δισ.  ευρώ, όπως ανέφερε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «από αυτήν την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανείς δεν θα μείνει πίσω». «Κρινόμαστε άπαντες: κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες» δήλωσε εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία θα εξέλθει νικητής, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον, ειδικά εάν καθένας κάνει αυτό που πρέπει και του αναλογεί».

Με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις. Όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνισε ενώ ανακοίνωσε αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες για όσες επιχειρήσεις πλήττονται.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι «το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση για τη σωστή διαχείριση της κρίσης. Την κρίση πρέπει να την περάσουμε όλοι μαζί και με μοιρασμένα κόστη». Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε αυτά περιλαμβάνουν :

·        Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 3 δισ. ευρώ

·        Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες σε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται. Μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί.

·        Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις έως 2 δισ. ευρώ  για νέα επιχειρηματικά δάνεια

·        αλλά και για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ  

·        για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, θα καταβληθεί ενίσχυση 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου.

 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε:

·        πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται

·        για τους ανέργους, παρατείνεται για 2 μήνες το βοήθημα ανεργίας αν αυτό λήγει στο τέλος Μαρτίου

·        για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αναστέλλεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου και για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα