Παγώνει η πληρωμή χρεολυσίων έως 30/09

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 14:24
UPD:14:41
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η αναστολή καταβολής χρεολυσίων για ένα εξάμηνο για τους ενήμερους επιχειρηματίες περιλαμβάνεται στα συμπληρωματικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα. Το δεύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται και οι λεπτομέρειες για το ειδικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η κυβέρνηση εξασφάλισε σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, καθώς δεν θα υπολογισθούν οι δαπάνες για υγεία και στήριξη επιχειρήσεων και απασχόλησης, υπογράμμισε.

Δημοσιονομικό πλεόνασμα κάτω από 3,5%

 Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, για φέτος δεν υφίσταται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι ακόμα δεν έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό και δεν έχει μπει κάποιος όρος καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της κρίσης. Όμως από τον όποιο στόχο τεθεί, θα εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για υγεία, παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από το λεγόμενο «μαξιλάρι», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όλα συνεκτιμώνται ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος.

Προέχει η υγεία

Για τις δαπάνες υγείας, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «ό,τι ζητάει το υπουργείο Υγείας το έχει και θα το έχει» συμπληρώνοντας ότι ήδη ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου υπουργείου έχει ενισχυθεί με 85 εκατ. ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις το ποσό αυτό θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ. Κάτι το οποίο ισχύει και για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Στήριξη των επιχειρήσεων

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ΠΝΠ που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι δεν γίνεται διάκριση μεταξύ εταιριών που έκλεισαν και εκείνων με μεγάλη μείωση του τζίρου.

·       δίνεται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 και 4 μήνες αντίστοιχα σε αρχικό στάδιο. Αναμένεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων με περαιτέρω εξειδίκευση των αποφάσεων αυτών, πιθανόν αυτή ή την άλλη εβδομάδα.

·       τις επόμενες ώρες ανακοινώνεται πρωτοβουλία από τις τράπεζες για τις ενήμερες επιχειρήσεις (έως τις 31/12/2019) με βάση την οποία θα προβλέπεται παράταση καταβολής χρεωλυσίων , πιθανόν για ένα 6μηνο.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, κι αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεων τους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κι από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν έχει νομοθετηθεί η δημιουργία ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Οι λεπτομέρειες αναμένονται τις επόμενες ώρες ή αύριο με σχετική υπουργική απόφαση. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις που γίνονταν με τα αρμόδια υπουργεία αφορούσαν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Μετά όμως και τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης (κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων από αύριο) ο αριθμός των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί. Μάλιστα έκανε αναφορά για 2 εκατ. απασχολουμένους.

Αναφερόμενος στις καταβολές των συντάξεων, ο  υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σχεδιάζεται οι συντάξεις του Δημοσίου να καταβληθούν σε διαφορετική ημερομηνία από εκείνες του ΙΚΑ ώστε να αποφευχθεί η συμφόρηση στα υποκαταστήματα των τραπεζών, απευθύνοντας σχετική έκκληση και προς τις δύο πλευρές, τους συνταξιούχους αλλά και τις τράπεζες.

Τέλος για την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι τα νέα δεδομένα που έφερε ο «ερχομός» του κορωνοϊού στην Ελλάδα φαίνεται ότι αλλάζει και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό που προέχει είναι οι ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα