Στροφή των ασφαλιστικών σε Βαλκάνια και Ν.Α. Ευρώπη

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 10:24

ΤΗΝ προσοχή τους προς τις αγορές των Βαλκανίων και εν γένει της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στρέφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αποβλέποντας στη διεκδίκηση μεριδίου στην ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η εν λόγω προοπτική έχει ήδη συζητηθεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», ομάδα στελεχών της Ένωσης ανέλαβε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την παρουσία των ελληνικών ομίλων εκτός συνόρων και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με τις δυνατότητες ασφάλισης που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση του κλάδου, η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού. Στην πρωτοβουλία αυτή η Ένωση θα περιοριστεί στον καθαρά θεσμικό της ρόλο, δηλαδή στη συγκέντρωση στοιχείων για τις εθνικές αγορές στόχους και στην προβολή των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα προς τους ελληνικούς ομίλους που έχουν ήδη επενδύσει ή που προτίθενται να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συνέχεια του εγχειρήματος θα ανήκει αποκλειστικά στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων ελληνικών εταιρειών εκτός συνόρων.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ωστόσο ότι το στρατηγικό πλάνο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς θα προσκρούσει, εν μέρει, στο γεγονός ότι συμμετοχή στην ασφάλιση επιχειρήσεων σε Τρίτες Χώρες μπορούν να έχουν μόνο όσες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν και οι ίδιες παρουσία στις συγκεκριμένες αγορές.

Όπως δηλώνουν όμως, το εν λόγω εμπόδιο σχεδιάζεται να ξεπεραστεί με τη σύναψη αντασφαλιστικών συμβάσεων. Ειδικότερα τονίζεται ότι θα επιδιωχθεί τα περιουσιακά στοιχεία ελληνικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων να ασφαλίζονται σε τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες και στη συνέχεια οι σχετικοί κίνδυνοι -σχεδόν στο σύνολό τους- να αντασφαλίζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα.

Βέβαια, για να ισχύσει κάτι ανάλογο, θα πρέπει κάθε συμβόλαιο να προηγείται ανάλογη συμφωνία μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα και του ελληνικού ομίλου και ταυτόχρονα η εμπλεκόμενη ανά περίπτωση αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία, να αποδέχεται την αντασφάλιση στη χώρα μας.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς υπογραμμίζουν ότι αν τελικά η προσπάθεια που επιχειρείται στεφθεί από επιτυχία, η τόνωση της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής θα είναι σημαντική, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα ελληνικών ομίλων έχουν αποκτήσει πολυεθνικό προφίλ, δραστηριοποιούμενοι σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με επενδύσεις υψηλού κόστους.

Επενδύσεις 14 δισ. ευρώ

Στο ποσό των 14 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη και την Τουρκία στο τέλος του 2006 με αρχές του 2007, από 8 δισ. ευρώ που ήταν το 2005 και 6 δισ. ευρώ το 2004.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, η επενδυτική δράση των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων αυξάνεται κάθετα, ενώ απόρροια αυτής είναι η δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ενώ καταλαμβάνει τη 2η θέση στη Βουλγαρία και την 3η στη Ρουμανία. Στήριξη για τις Ελληνικές επενδύσεις αποτελεί ο τραπεζικός τομέας, που διαθέτει πάνω από 1.200 καταστήματα στη Ν.Α. Ευρώπη και την Τουρκία, με σωρευτικό μερίδιο αγοράς περίπου 20%.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα