Αρνητικά μηνύματα

Δηλώσεις Μπερνάνκι και Morgan Stanley βύθισαν τις αγορές
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2007 00:01
UPD:00:52

ΑΡΝΗΤΙΚΑ κύματα έστειλε ο Μπερνάνκι στις αγορές, καθώς «βύθισε» τη Wall Street για δεύτερη διαδοχική ημέρα, εκφράζοντας ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η Morgan Stanley οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο χαμηλότερο περίπου έξι εβδομάδων, δηλώνοντας ότι επιδεινώθηκε η προοπτική των πιστωτικών αγορών.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα βαρόμετρα των αμερικανικών blue chips, με το δείκτη Dow Jones να χάνει πάνω από 1%, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι δηλώσεις του Μπερνάνκι προκάλεσαν σημαντικές απώλειες και στους υπόλοιπους δείκτες με το Nasdaq των μετοχών τεχνολογίας να χάνει περίπου 3%.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, με παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού βρίσκεται σε προτεραιότητα από τις όποιες αποφάσεις που αφορούν το επιτόκιο δανεισμού του δολαρίου.

Χαμηλότερα έκλεισαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με μόνη εξαίρεση το γερμανικό δείκτη DAX, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, υπό το βάρος των εκτιμήσεων της Morgan Stanley περί επιδείνωσης των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές και των χειρότερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Fortis. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,05% στις 6.381,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,91% στις 5.631,63 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.819,47 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η ΕΚΤ ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Ασχημα ήταν τα νέα για τα κέρδη τρίτου τριμήνου της Fortis, της μίας εκ των εταιρειών που εξαγόρασαν την ABN Amro Holding, τα οποία σημείωσαν απρόσμενη υποχώρηση, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους δανεισμού και των ενισχυμένων απαιτήσεων για ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 2%, κλείνοντας στις 15.771,57 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα