Ομόλογα: Το sell-off στην περιφέρεια εκτοξεύει στο 2,42% την απόδοση του 10ετούς

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 12:46
UPD:13:22

Σε υψηλά πολλών μηνών εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τη δεύτερη αιφνίδια μείωση επιτοκίων από τη FED να εντείνει αντί να κατευνάζει τον πανικό των επενδυτών. Σε κλοιό πιέσων και το ελληνικό χρέος, με την απόδοση του 10ετούς στο 2,42%, ανοίγοντας περισσότερο από 20 μονάδες βάσης μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση. Το περιθώριο(spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου οδεύει ολοταχώς προς τις 300 μονάδες βάσης.

Η FED μείωσε χθες τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, στο εύρος του 0%-0,25%, ενώ το παράδειγμά της ακολουθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, με ενέσεις ρευστότητας και μείωση του κόστους δανεισμού, ώστε να προσφέρουν στήριγμα στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι κινήσεις όμως δεν έχουν καταφέρει να καλμάρουν τις αγορές, με την τάση αποφυγής ρίσκου να στρέφει τους επενδυτές μακριά από το κρατικό χρέος της περιφέρειας. Η απόδοση ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων αναρριχήθηκε σε υψηλά 9μισι ετών, στο 0,74% και 0,93% αντιστοίχως, ενώ το premium κινδύνου που καταβάλει η Ισπανία εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018. 

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται και στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το 10ετές να ανοίγει 23 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το όριο του 2%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα