Νέος κύκλος φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες

Μείωση επιτοκίων και στον Καναδά
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 20:40
UPD:20:44
REUTERS/CHRIS WATTIE

Στη μάχη για τη στήριξη της οικονομίας από τον κορωνοϊό και η κεντρική τράπεζα του Καναδά, ανακοινώνοντας σήμερα έκτακτη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Eν μέσω εκτάκτων συνθηκών, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ανοίγουν νέο κύκλο φθηνού χρήματος, ώστε να αποτρέψουν μια νέα ΄παγκόσμια ύφεση.

Η καναδική κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού στο 0,75% από 1,25%, σημειώνοντας ότι το μέτρο είναι προληπτικό, «στον απόηχο των αρνητικό σοκ που απειλούν την καναδική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της πρόσφατης απότομης πτώση των πετρελαϊκών τιμών».

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά διεμήνυσε ότι είναι σε ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και διατήρησης του πληθωρισμού εντός στόχου. Παράλληλα, προανήγγειλε πρόγραμμα πίστωσης για τη διοχέτευση ρευστόητας 10 δισ. καναδικών δολαρίων στις επιχειρήσεις και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μειώνουν τα επιτόκια και διοχετεύουν ρευστότητα στις αγορές, ώστε να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία μπροστά στην απειλή του Covid-19, που καθηλώνει αερομεταφορές, γονατίζει τον τουρισμό, μπλοκάρει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία στις διεθνείς αγορές.

Την αρχή έκανε η FED των ΗΠΑ, ενώ ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας με αιφνίδια μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Τη σκυτάλη πήρε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα