Αιφνίδια μείωση επιτοκίων και στη Νορβηγία

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 11:16
UPD:11:21
shutterstock

Μία ακόμη κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αιφνίδια μείωση επιτοκίων, στο πλαίσιο της συντονισμένης «μάχης» των αρχών νομισματικής πολιτικής για την θωράκιση των οικονομιών μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά, η μείωση του κόστους δανεισμού προήλθε από τη Νορβηγία, με την κεντρική τράπεζα να μειώνει το βασικό επιτόκιο κατά πενήντα μονάδες βάσης, στο 1% από 1,5%.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελιξεις και ότι είναι προετοιμασμένη και για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού, εφόσον καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο κορωνοϊός θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Η επίσημη συνεδρίαση της Νορβηγικής κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 19 Μαρτίου.

Η κίνηση έρχεται μετά την έκτακτη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την Τετάρτη ενώ μία εβδομάδα πριν είχε προηγηθεί η απόφαση «έκπληξη» από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ.

Χθες η ΕΚΤ επέλεξε να μην προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων αλλά σε μέτρα νομισματικής στήριξης, διατηρώντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα