Μεταρρύθμιση του κράτους ζητούν από την Ελλάδα Κομισιόν - ΕCOFIN

Πολυνομία, γραφειοκρατία και κακή λειτουργία του Δημοσίου διαπιστώνει η Ε.Ε.
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007 09:20
UPD:12:18

ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και τη μείωση της γραφειοκρατίας, θα ζητήσει μεταξύ άλλων από την Ελλάδα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (EcoFin), που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, στο πλαίσιο της νέας τριετούς αναθεώρησης των στόχων της Ατζέντας της Λισσαβόνας.

Το Ελληνικό δημόσιο, αποτελεί το βασικό αντικίνητρο ανάπτυξης και αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση της Commission για την πρόοδο των στόχων της Ατζέντας Λισσαβόνας.

Παρά τη μείωση της ανεργίας την τριετία 2004-2006 και της σημαντικής μείωσης του ελλείμματος κατά 5,5% το ίδιο διάστημα η ελληνική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας, δέχεται ακόμη την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία του δημοσίου.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα συνεχίζει να «κατηγορείται» για πολυνομία, υπερβολική γραφειοκρατία την κακή λειτουργία του δημοσίου και το υψηλό λειτουργικό του κόστος που αποτελεί αντικίνητρο ανάπτυξης. Τούτο υπό την έννοια ότι δυσκολεύει τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Η σχετική έκθεση της Commission που θα αποτελέσει βάση και για τη συζήτηση του συμβουλίου υπουργών οικονομίας της Τρίτης θέτει όλα τα παραπάνω θέματα για την Ελλάδα τονίζοντας μάλιστα ότι αν το διοικητικό βάρος, δηλαδή το κόστος της γραφειοκρατίας μειώνονταν στο μισό η ετήσια Αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 3% υψηλότερη. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να μειώσει το διοικητικό βάρος κατά 25% μέχρι και το 2012.

Επίσης προτρέπει σε άρση του υπερβολικού προστατευτισμού στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες όπου τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα εντός ΕΕ.

Στην ίδια έκθεση βέβαια σημειώνονται και τα πάγια μειονεκτήματα της χώρας μας περί της καθυστέρησης στην έρευνα και την τεχνολογία την αδυναμία σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και τη σχετικά μικρή πρόοδο μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης.

Οι παρατηρήσεις αυτές της Επιτροπής βασίζονται σε ένα σχέδιο δράσης 13 σημείων για το οποίο είχαν δεσμευτεί όλα τα κράτη μέλη και η οποία περιλαμβάνει επίσης το εταιρικό δίκαιο, τη φαρμακευτική νομοθεσία, τις εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό δίκαιο και τον ΦΠΑ, τις στατιστικές, τη γεωργία και τις γεωργικές επιδοτήσεις, την ασφάλεια τροφίμων, οι μεταφορές, την αλιεία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το περιβάλλον, την πολιτική συνοχής τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, καθώς και το πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.

Τα προς συζήτηση θέματα

Εκτός από την αναθεώρηση των στόχων της ατζέντας της Λισαβόνας τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας θα απασχολήσουν επίσης :

* Η διακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού εντός και εκτός της κοινότητας όπου θα παρουσιαστούν σχετικά στοιχεία από τον Επίτροπο μετανάστευσης.

* Η πρόοδος για την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων όπου θα συζητηθούν οι παρατηρήσεις του συμβουλίου των διοικήσεων των Στατιστικών Υπηρεσιών των κρατών μελών.

* Το πακέτο της φορολογίας που θα περιλαμβάνει τρία θέματα :α) Τη γενική συζήτηση για τους συντελεστές ΦΠΑ, β) τον «πράσινο» φόρο που συζητείται να επιβληθεί στους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, γ) την κατά περίπτωση μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

* Το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης για τις θαλάσσιες μεταφορές ( το γνωστό GALILEO).

* Τη διαχείριση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπου θα παρουσιαστεί σχετική έκθεση για το οικονομικό έτος 2006.

* Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. με εκπροσώπους των χωρών μελών της EFTA.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα