BHP Billiton: Πρόταση επαναγοράς μετοχών αξίας 30 δισ. δολ.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007 09:40
UPD:14:27

ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών αξίας 30 δισ. δολαρίων, δήλωσε πως είναι η BHP Billiton, στο πλαίσιο της πρότασής της να εξαγοράσει – έναντι μετοχών – την Rio Tinto.

Ο ενιαίος όμιλος, που ενδεχομένως δημιουργηθεί, θα διαθέτει «ανώτερες ταμειακές ροές», κάτι το οποίο θα του επιτρέπει να επιστρέψει κεφάλαια προς του μετόχους του, αναφέρει ο αυστραλιανός μεταλλευτικός όμιλος σε σημερινή του ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη συγχώνευση ανέρχονται σε 3,7 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Rio Tinto κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, διαμορφώνοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 174 δισ. δολάρια.

Η προτεινόμενη επαναγορά μετοχών, που αναλογεί σε περίπου 8% του μετοχικού κεφαλαίου του νέου ομίλου, εκτιμάται ότι πιθανόν να καταστήσει πιο ελκυστική την εξαγορά της Rio Tinto, μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών στη νέα εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η BHP Billiton γνωστοποίησε ότι κατέθεσε πρόταση εξαγοράς στην ανταγωνίστριά της, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα, η BHP απέστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της Rio Tinto το προτεινόμενο σχέδιό της για συγχώνευση των δύο ομίλων, ενώ σε ξεχωριστή επιστολή ζητούσε και μια συνάντηση μεταξύ των διοικήσεών τους.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα μπορούσε να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της βραζιλιάνικης Vale do Rio Doce στην προμήθεια σιδηρομεταλλεύματος, σε μια περίοδο που η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα έχει ωθήσει τις τιμές των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα, σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον, θα έδινε στην BHP πρόσβαση σε περισσότερους από 15 εκατ. τόνους χαλκού και 4,3 εκατ. τόνους αλουμινίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα