Ο Covid-19 σε παγκόσμιους αριθμούς

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 06:35
UPD:06:49
REUTERS/REMO CASILLI

Από την έντυπη έκδοση

Ο ένας θάνατος είναι τραγωδία, 1 εκατομμύριο θάνατοι είναι ένα στατιστικό στοιχείο. Είτε ισχύει είτε όχι αυτό που έχει πει ο Στάλιν, είναι μία σκληρή και ακριβής περιγραφή της οικονομικής πραγματικότητας. Ο πανικός παγκοσμίως για τον νέο κορονοϊό, Covid-19, είναι κατανοητός, επειδή κάθε πρόωρος θάνατος συνιστά ανθρώπινη τραγωδία.

Αλλά, όσο σκληρό και να ακούγεται, ο οικονομικός και πολιτικός αντίκτυπος αυτής της πανδημίας τελικά θα καθοριστεί από τους αριθμούς. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, οι σχετικοί αριθμοί εξελίσσονται με πολύ λιγότερο ανησυχητικό τρόπο από ό,τι θα μπορούσαν να προτείνουν οι τίτλοι πανικού των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αυτοί οι τίτλοι ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο υστερικοί τις ερχόμενες εβδομάδες, επειδή οι ΗΠΑ έχουν μόλις αρχίσει να διεξάγουν εκτεταμένες δοκιμές για τον κορονοϊό. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν μολυνθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 θα κλιμακωθεί γρήγορα, με το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κλίμα να ανταποκρίνεται ανάλογα, πριν ο πανικός στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο αρχίσει να ατονεί μέχρι τα τέλη Απριλίου ή Μαΐου.

Για κάθε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στον παγκόσμιο πληθυσμό, οι 10 με 100 είναι πιθανό να μολυνθούν από τον ιό σε μορφή που μπορεί να παρακολουθηθεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα