Market Beat: Οι αγορές παγκόσμια επιχειρούν να ανασάνουν μετά το χάος της Δευτέρας

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 09:15
UPD:09:30

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από μια ξενοιασιά απέναντι στον κίνδυνο που αντιπροσώπευε ο COVID19, αφού μετά την εμφάνισή του στην Κίνα οι μετοχικοί δείκτες συνέχιζαν ανοδικά, ακολούθησε το τέλος Φεβρουαρίου και η αρχή του Μαρτίου που οι επενδυτές πήγαν στο άλλο άκρο. Προσπαθούν να ενσωματώσουν στις τιμές των αξιών υψηλού κινδύνου τα χειρότερα σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID19. Η δυναμική στη χθεσινή συνεδρίαση σε κάθε αγορά μετοχών ήταν καθοδική με άγριες πιέσεις. Διότι εκτός της απειλής από την ίωση υπήρξε μια αποτυχία στην προσπάθεια του ΟΠΕΚ για να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου που προκάλεσε μια βουτιά στην αξία του η οποία επηρέασε το κλίμα μέσω της πτώσης των μετοχών του κλάδου της ενέργειας.

Η εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την UBS: Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου υποχώρησαν και τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου προστίθεται στην πολυπλοκότητα της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές παγκόσμια  από την εξάπλωση του COVID-19. Τα ΣΜΕ του  αργού Brent έπεσαν πάνω από 20%, η χειρότερη ημέρα με ξεπούλημα θέσεων στα ΣΜΕ επί του πετρελαίου από τον Ιανουάριο του 1991, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πετρελαίου και σηματοδότησε σημαντική αύξηση της παραγωγής. Αυτό ήταν η συνέχεια μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να εξασφαλίσει πρόσθετες μειώσεις της παραγωγής από τη Ρωσία.

Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν αισθητά στην Ασία (KOSPI -4,0% Hang Seng -3,5% και CSI 300 -3,4%) με ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη στις πρωινές συναλλαγές. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 μειώθηκε κατά 7,4%, η πιο απότομη πτώση του από το δημοψήφισμα του Brexit και ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας μειώθηκε κατά 11%. Ο S & P 500 άνοιξε 7% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαπραγμάτευση για 15 λεπτά.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκαν κατά 28 μονάδες βάσης σε χαμηλά επίπεδα βίου φθάνοντας στο  0,43%. Ο αριθμός των χωρών με αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων συνέχισε να αυξάνεται: οι πενταετείς αποδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύονται κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία και η Ιαπωνία διαπραγματεύονται όλα σε αρνητικό έδαφος. Με το 65% των ομολόγων της Ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις, οι απότομες αυξήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου αφήνουν θετική μόνο την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στην απόδοση 10 ετών.

Το δολάριο υποβλήθηκε σε περαιτέρω πιέσεις, εξασθενώντας κατά 1,6% έναντι του ευρώ, την πιο μεγάλη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 2018 και το γιεν αυξήθηκε κατά 3,4% έναντι του δολαρίου. Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί 2,5% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους, στο ισχυρότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013.

Αλλά όλα αυτά τα είχαμε παρουσιάσει στο χθεσινό πρωινό σχόλιο, ενώ σήμερα, διαπιστώσαμε πως στις ασιατικές συναλλαγές έχουν εγκατασταθεί ψήγματα αισιοδοξίας . Αυτά  πιθανά θα μετριάσουν τον επενδυτικό πανικό και θα επιτρέψουν να εκφραστεί η μόνιμη νευρικότητα ανοδικά αυτή τη φορά. 

Αυτό που εντυπωσιάζει στην τρέχουσα πτώση είναι η ταχύτητα με την οποία διαγράφονται κέρδη, η δημιουργία των οποίων απαίτησε, πάνω από ένα χρόνο. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι πλέον μικρότερη από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας. Παρά ταύτα και ενώ το χαμηλό στις 592 μονάδες ανήκει στο επίπεδο που το 2018 στα τελευταία δεκαήμερα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, σταμάτησε μια πτώση διαρκείας που άρχισε τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς από την παρεξήγηση των προθέσεων της Fed. Η αγορά μας είναι πολύ ευαίσθητη στις αντιδράσεις φόβου που σημειώνονται διεθνώς, γιατί οι συναλλαγές κυριαρχούνται από τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών. Δεν νομίζουνε οι εγχώριοι παράγοντες πως είναι άσχετη από το country risk η τάση φυγής από το μετοχικό ρίσκο, καθώς διαπιστώνουν την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στο 1,86%, ενώ  πριν από μερικές εβδομάδες ήταν στο χαμηλό του 0,92%. Γενικότερα οι αισιόδοξες προσδοκίες έχουν εξατμιστεί μαζί με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 43,539 δις ευρώ ενώ ήταν 20 δις ψηλότερα στις 24 Ιανουαρίου.

Χθες το πρωί, μόλις αποκτήσαμε εικόνα των συναλλαγών στην Ασία, παγώσαμε:

  • Από την τιμή του πετρελαίου που βούλιαξε στα 30 δολάρια προαναγγέλλοντας τη βέβαιη πτώση των μετοχών των εταιριών ενέργειας.
  • Από την εξασθένιση του δολαρίου που έκανε το γιεν πανίσχυρο και το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας Βατερλό των μετοχικών αξιών.
  • Από την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ στο 0,50%.

 Εδώ το άνοιγμα ήταν στις 684,74 μονάδες, όσο και το κλείσιμο της Παρασκευής και σε δυο λεπτά, ο ΓΔ έχασε 92 μονάδες χτυπώντας στις 592,34. Μετά από μισή ώρα είχε ανέβει στις 620 μονάδες και πριν συμπληρωθεί μια ώρα διαπραγμάτευσης είχε κορυφώσει στις 628,22 μονάδες. Στο πρώτο μέρος φάνηκε πως η ισορροπία 60 μονάδες χαμηλότερα από τη στήριξη (680 μονάδες) που δεν κράτησε, λόγω εξαιρετικά αρνητικών συνθηκών σε διεθνές επίπεδο, ήταν επιλογή των περισσότερων εκ των συμμετεχόντων. Στο αποτέλεσμα των γενικευμένων πιέσεων δεν απουσίαζαν σημάδια που υπογράμμιζαν την επιλεκτικότητα στις πιέσεις.

Το θέμα είναι ότι παρά την αντίδραση από τον πυθμένα του 2018 που οδήγησε τον μέσο όρο ως τις 629 μονάδες στις 12:18, αμέσως μετά ξέσπασαν πιέσεις που τις συντηρήσανε οι συνεχώς διευρυνόμενες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Για αυτό, στο τελευταίο δεκάλεπτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο ΓΔ πέρασε πάλι κάτω από τις 595 μονάδες. Ήταν μια εξέλιξη που συνδέθηκε με την εκπομπή του εφιαλτικού μηνύματος πως υπάρχουν και χειρότερα από όσα αποτυπώθηκαν στο ταμπλό χθες. Ο πανικός στο τέλος προκλήθηκε από την βουτιά βάθους 2000 μονάδων του Dow Jones στο ξεκίνημα στη Wall Street.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στη Wall Street οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έφερε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το 2008 για τον S&P. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης προκάλεσαν την αυτόματη παύση συναλλαγών για 15 λεπτά μετά την υπέρβαση του ορίου του -7% για τον S&P.

Το αργό πετρέλαιο ΗΠΑ γκρεμίστηκε κατά 25% στα 31 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent κινήθηκε στα 34,4. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, τον Ιανουάριο του 1991.

Ο Dow Jones κατηφόρισε κατά -7,79% ή 2.013,76 μονάδες στις 23.851,02, ο S&P σημείωσε πτώση -7,6% στις 2.746,56 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -7,29% στις 7.950,68 μονάδες. Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-21,5%), Chevron (-15,1%) και Caterpillar (-14,1%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο ο τίτλος Walmart (+0,4%).

Η διεθνής αβεβαιότητα κατεύθυνε  τους επενδυτές στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να φθάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1,5% έναντι του ευρώ στο 1,1459 δολάρια από 1,1286 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΥΡΩΠΗ

Τις ρευστοποιήσεις επέλεξαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχωρεί η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την εκτίμηση για ικανή χρονική περίοδο με οικονομικής αδυναμίας. Η Γαλλική Οικονομία, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η Κεντρική Τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -7,44% στις 339,50 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -7,69% στις 5.965,77 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 7,94% στις 10.625,02 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -8,39% στις 4.70,91 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «βουτιά» -11,17% στις 18.475,91 μονάδες.

Αξίζει αναφοράς ότι ο Stoxx 600 πέρασε σε «bear market» καθώς έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό των 433,90 μονάδων.

ΧΑ

Οι ρευστοποιήσεις λόγω COVID19  έφεραν πτώση -13,39% και επιστροφή στα χαμηλά του 2018

Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 684,74 με μηδενικό  χάσμα  (0 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (648,74), κινήθηκαν νευρικά και μόνο σε αρνητικό πεδίο. Ήταν η τιμή του ΓΔ στις 10:30 αποτέλεσε το μέγιστο μέρας ήτοι οι 684,74 από 720,64 μονάδες την Παρασκευή 6/3. Το κατώτερο μέρας, δηλαδή οι 592,34 από 684,74 μονάδες την προηγούμενη εμφανίστηκε στις 10:32 και πλησίασε στο κλείσιμο. Είχαμε πάλι το νέο κατώτερο έτους (592,37 που αντιστοιχεί σε επίπεδα τιμών που είχε ο ΓΔ τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβριο του 2018).

Μετά το άνοιγμα, απότομα, η απουσία αγοραστών χωρίς κύματα εντολών πώλησης έφερε το κατώτερο σε δυο λεπτά. Αλλά κατόπιν στη διάρκεια του πρώτου μέρους και ως τις 13:32, είχαμε επιστροφή του ΓΔ σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 620 και ως τις 629 μονάδες. Με τον τραπεζικό δείκτη σε πτωτική κατεύθυνση ο μέσος όρος από τις 621 στις 13:30 έφθασε πάλι κάτω από τις 594.  Στις 17:01 είχε οδηγηθεί στις 594,47 μονάδες.  Εμφανίστηκαν όμως εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 594 μονάδες, που ίσχυαν λίγο πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα όπως και οι ευρωπαϊκές. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν πτωτική.  Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές πώλησης χωρίς εξαίρεση, παίρνοντας κατεύθυνση από την εικόνα των ΣΜΕ επί των δεικτών στις ΗΠΑ και απόκτησαν γρήγορα σημαντικών διαστάσεων απώλειες. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν αρνητική μεταβολή πάνω από -4% και πτωτική έναρξη, που εξελίχτηκε γρήγορα σε καθοδική κίνηση με μεταβολές -5,5%. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο των θεσμικών επενδυτών. Σήμερα εμφανίστηκαν με μεγαλύτερων διαστάσεων, από την προηγούμενη, διάθεση για ρευστοποιήσεις. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν στενό συντονισμό με την τάση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου επιδείνωσε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με αποτέλεσμα να προκληθεί παραλίγο η επανάληψη της εγγραφής του κατώτερου μέρας έτους και μήνα  (592,34 μονάδες) στο κλείσιμο. Η αγορά δεν κατάφερε να κλείσει ψηλότερα του κατώτερου μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 91,67 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Βlue chip που ώθησαν ανοδικά, δεν υπήρξαν. Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός Τραπεζών, με απώλειες από -19,00% και πάνω ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -26,87%, ΔΕΗ -24,24%, ΑΡΑΙΓ -22,86%, ΤΙΤC -19,75%, ΒΙΟ -19,69%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -19,15%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 43,539 από 48,990 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,077 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΜΟΗ ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  49 μονάδες και με 45 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,42% διαμορφώθηκε στο 1,87%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-16,95%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -15,58% από -14,92%, την ΕΤΕ στο -20,34% από -10,56%, ΕΥΡΩΒ στο-15,15% από -13,13% και την ΠΕΙΡ στο -18,86% από -7,28%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -16,63% από -3,36%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (0 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (25 από 25) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -13,39% οδηγήθηκε στις 593,07 από 687,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1531,91 από 1738,29 με μεταβολή -11,87%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 138,700 από 122,402 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,077 από 8,071 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 127,373 από 108,639 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,612 από 3,399 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 5 από 7, των καθοδικών 112 από 104 και 10 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η επιστροφή στα επίπεδα του τέλους του 2018 έφερε κλείσιμο ανοικτών θέσεων

Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά. Τον έκλεισαν δε, 206,38 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1738,29 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 1520,66. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1536,75 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1531,91 από 1738,29 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -11,87% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 22,669 από 23,048 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1922 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1607,00 και κατώτερο τις 1500,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1548,00 από 1742,25 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 6978 από 7057 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 37 συμβόλαια με ανώτερο τις 1594,00 και κατώτερο τις 1522,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1526,00 από 1740,25 μονάδες για να εμφανιστούν 300 από 304 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν 70 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1700 και τις 1825 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1825 ως τις 1900 μονάδες. Δεν άλλαξαν όμως χέρια συμβόλαια για puts λήξης Απριλίου.

Οι αισιόδοξες προσδοκίες έχουν εξατμιστεί μαζί με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 43,539 δις ευρώ ενώ ήταν 20 δις ψηλότερα στις 24 Ιανουαρίου.

Η  Eurobank Eq εκτιμούσε : “Λόγω της μεγάλης πτώση των τιμών του Πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ, οι Παγκόσμιες Αγορές υποχωρούν σημαντικά. Περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να παραμείνει υπό μεγάλη πίεση”.

Η  Merit Sec ανέφερε: “Πολύ δύσκολη η σημερινή ημέρα, καθώς η τιμή του Πετρελαίου βρέθηκε να υποχωρεί έως 30%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα στα Διεθνή Χρηματιστήρια. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600 - 590 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Με δεδομένη την προσώρας μη λήψη ακραίων μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων στη Χώρα μας, λόγω του κορωνοϊού, η υποτιμητική υπερβολή που έχει συντελεστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο 15ημερο είναι εμφανής”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Οι μισές πλέον Χώρες του Κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις Κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Παράλληλα, οι Αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις των Εισηγμένων. Δυσδιάκριτος παραμένει ο πιθανός πυθμένας του ΓΔ”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Τα ‘margin calls’ οδηγούν την τάση και ακόμα δεν έχουμε ένα θετικό σήμα σε ωριαίο. Η εν εξελίξει πτώση είναι από τις πιο γρήγορες στην ιστορία της Αγοράς. Δύο εβδομάδες ήταν αρκετές να πάρουν πίσω 48 εβδομάδες ανοδικής κίνησης. Μπορεί να μην έχουμε εικόνα για την ζημιά που μπορεί να κάνει στην Οικονομία ο ιός και παράλληλα τα γεωπολιτικά να προβληματίζουν, παρόλα αυτά η Αγορά υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό.

Τουρισμός και Μεταφορές σίγουρα έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα και μένει να δούμε αν αρχίζουν να επηρεάζονται και υπόλοιποι κλάδοι. Σίγουρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης για τόνωση των Επιχειρήσεων. Πιο σημαντικό παρόλα αυτά, είναι να αρχίζει να υποχωρεί η εξάπλωση του ιού. Μεσοπρόθεσμα σίγουρα η Αγορά μας έχει προβληματίσει και θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε με πιο ήρεμη ματιά την συνέχεια.

Το Χ.Α., στην παρούσα φάση, προεξοφλεί τα χειρότερα, όπως συνηθίζει να το κάνει, έχοντας χάσει ήδη τα κέρδη σχεδόν μίας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε δύο εβδομάδες. Από και αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε το μέγεθος της στρέβλωσης, που σύντομά θα μειωθεί”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν ανοδική αντίδραση  σήμερα Τρίτη 10/3 και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που χτύπησαν χθες. Αφού εξασθένησαν τις πωλήσεις λόγω πανικού οι φήμες περί  συντονισμένων κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις παγκόσμια για παροχή κινήτρων.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους 10ετών κρατικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκαν στο 0,70% και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 7%, προσφέροντας την ελπίδα ότι οι αγορές θα ακολουθήσουν.

Ο Πρόεδρος Trump σχεδιάζει μια συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να παρουσιάσει τα προτεινόμενα μέτρα και οι συναλλασσόμενοι  ανέφεραν φήμες πως ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin πιέζει για ριζοσπαστική δράση. Οι επενδυτές φαινόταν να έχουν αισιοδοξία με τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 να κερδίζει 3,5% μετά από μια αρχική υποχώρηση. Τα συμβόλαια για τον EUROSTOXX 50 αυξήθηκαν επίσης κατά +1,7%.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού από την Ιαπωνία εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο σχεδόν 1%, αφού έχασε περισσότερο από 5% τη Δευτέρα ενώ στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +1,41%. Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία αυξήθηκε αρχικά κατά +0,9%, αλλά στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +3,11%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% στο πρώτο μέρος, αλλά στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +0,85%. "Αν και η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή, αναμένουμε ότι παρόμοιες περιοριστικές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένουμε τώρα μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης του 1ου εξαμήνου και ένα ισχυρό αποπληθωριστικό κύμα παγκόσμια να εγκατασταθεί. Αναμένουμε ότι η Fed θα μειώσει στο μηδέν τα επιτόκια κατά ή πριν από τη συνάντησή της στις 18 Μαρτίου". Προειδοποίησαν οι οικονομολόγοι της JPMorgan.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα