Επίσπευση της αξιοποίησης λιμένων στον απόηχο γεωπολιτικών εξελίξεων

Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη αμερικανική αντιπροσωπεία - Προχωρά και το έργο Sea2Sea
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 07:40
UPD:12/03/2020 20:38
ΣΑΙΤΑΣ Π

Από αμερικανικής πλευράς έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Από την έντυπη έκδοση

Των Φάνη Ζώη και Αντώνη Τσιμπλάκη

Οι εξελίξεις με τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην ανατολική Μεσόγειο επιταχύνουν, απ’ ό,τι φαίνεται, αφενός τον διαγωνισμό αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών και αφετέρου το φιλόδοξο σχέδιο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης των βόρειων λιμανιών της χώρας με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Το mega project με την ονομασία Sea2Sea, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, έχει στόχο να δημιουργήσει μια νέα χερσαία γέφυρα εμπορευματικών μεταφορών με την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά οι Αρχές των ΗΠΑ. Σήμερα Σάββατο θα βρεθούν στο λιμάνι της περιοχής οι Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γκρεκ Πφλέγκερ, πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Σημειώνεται ότι από αμερικανικής πλευράς έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συνδυαστικά με το project του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trade) -στο οποίο συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος Λιβανού-, καθώς και με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στο λιμάνι της Βορείου Ελλάδος έχει επιδείξει ενδιαφέρον, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων, και η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα