Αγορές: Νέοι ισχυροί τριγμοί σε Αθήνα και Ευρώπη

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 13:25
UPD:14:47
REUTERS/LUCAS JACKSON

Το επιτοκιακό «φάρμακο» των κεντρικών τραπεζών δεν πέτυχε να σταματήσει παρά για λίγα 24ωρα την αιμορραγία στις αγορές. Σήμερα, Πέμπτη, επικρατούν νέες μαζικές ρευστοποιήσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στη δίνη των αναταράξεων βρίσκεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στο Χ.Α., όπου ο Γενικός Δείκτης ενώ νωρίτερα «κυνηγούσε» τις 780 μονάδες, στις 13:15 με απώλειες 2,5% επέστρεφε κοντά στις 750 μονάδες και στις 14:45 μετά και την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας οι απώλειες είχαν φτάσει το 3,4% με τον δείκτη στις 744 μονάδες

Οι τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, με τον δείκτη τους να σημειώνει πτώση 5,3%. Απώλειες της τάξης του 4,5% παρουσιάζει και ο κλάδος προϊόντων προσωπικής φροντίδας, ενώ στους μεγάλους ηττημένους της συνεδρίασης είναι και εκείνος των πρώτων υλών με πτώση 4%. 

 Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενώ το πρωί είχε βρεθεί να ενισχύεται έως και 0,7%, υποχωρεί πλέον 1,4%, σε μία απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη πως έχει βρεθεί η θεραπεία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του Covid-19. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,7% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,6%. Ανάλογο το σκηνικό και στη Φραγκφούρτη με τον DAX στο -1,35%. Απώλειες 1,5% και για τον FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Στην Ευρώπη στο στόχαστρο βρίσκονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τον κλάδο τους στον Stoxx 600 να υποχωρεί 2,2%. Αιμορραγία 2,8% και για τον κλάδο πρώτων υλών, που φιλοξενεί τις μεγάλες μεταλλευτικές βιομηχανίες. Σε επίπεδο εταιρειών η Airbus βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 3%, στον απόηχο πληροφοριών του Bloomberg ότι σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του A330neo ως απάντηση στην κάμψη της ζήτησης για ταξίδια. 

Υπό τις συνθήκες αυτές αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα θα προβεί σε μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα