Ο «Ηρακλής» έτοιμος για τον πρώτο τραπεζικό άθλο

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 16:39
UPD:16:40
SHUTTERSTOCK

Ανοίγει αυτή την εβδομάδα ο χορός των αιτήσεων για τις πρώτες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση μέσω του σχήματος «Ηρακλής». Με τους θεσμούς να θεωρούν ότι τα πράγματα έχουν κινηθεί σε αυτό το μέτωπο πιο αργά από ό,τι αρχικά υπολογιζαν και την κυβέρνηση να έχει στραμμένη την προσοχή της στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες είναι αυτές που καλούνται να ανεβάσουν κι άλλο ταχύτητα. 

Το πρώτο σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έρθει από την Eurobank και θα αφορά το χαρτοφυλάκιο Cairo με δάνεια καταναλωτικά και επιχειρηματικά ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει κάνει η ίδια η τράπεζα οι κρατικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στον Ηρακλή θα ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

To επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι η 4η Μαρτίου, οπότε και θα έχουμε τη συνάντηση του επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ (SSM) με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και των ελληνικών τραπεζών για μία συνολική επανεξέταση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Υπενθυμίζεται ότι  το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το ύψος των «κόκκινων» δανείων ανέρχονταν σε 71,2 δισ. ευρώ. Μέσω της εφαρμογής του «Ηρακλή», επιδιώκεται η μείωσή τους κατά 30 δισ. ευρώ.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι πλειστηριασμοί

Στις συζητήσεις με τους θεσμούς κεντρική θέση έχει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία αλματώδη αύξηση στους πλειστηριασμούς, την ώρα που οι θεσμοί πιέζουν να περιοριστεί το πλαίσιο προστασίας. Από 1ης Μαΐου εξάλλου θα έχουμε και την εφαρμογή του νέου πτωχτευτικού πλαισίου. Αυτό θα είναι και ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το οποίο και θα μετρήσει σοβαρά στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου. Σε αυτό η Αθήνα περιμένει απαντήσεις στα βασικά αιτήματά της προς τους πιστωτές. 

Αυξάνονται πάντωςμέρα με την ημέρα ο αριθμός των αιτήσεων στην πλατφόρμα  για την προστασία της α΄ κατοικίας αλλά και η προσέλευση δανειοληπτών στις τράπεζες για ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους. Οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών έχουν σημειώσει αύξηση κατά 42% τον τελευταίο μήνα φτάνοντας τις 924.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα