Market Beat: Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου θα είναι πτωτική

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 09:32
UPD:09:36

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected] 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είχαμε χθες, μια συνεδρίαση που είχε δοκιμαστεί η στήριξη στις 610 και είχε επιβεβαιωθεί η ισχύς της. Οι θεσμικοί που αποφάσισαν να λειτουργήσουν αμυντικά στις πιέσεις μετά το κατώτερο μέρας στις 910,42 μονάδες, κατάφεραν σε μισή ώρα να διπλασιαστεί το πλήθος των ανοδικών και η μεταβολή του ΓΔ να γίνει -0,23%. Η αντίδραση κορύφωσε αρχικά στις 16:13. Μετά οι πιέσεις ανάγκασαν τον ΓΔ να περάσει σε απώλειες 0,5% πάλι. Καθώς κάθισε στις 912 μονάδες χονδρικά. Αλλά οι αγοραστές δεν το έβαλαν κάτω και πέντε λεπτά προ του τέλους, τον οδήγησαν λίγο κάτω από τις 916,5 μονάδες.

Ο έλεγχος της δυναμικής στην Ευρώπη έδειξε πως η κίνηση των τιμών στην Αθήνα δεν είχε σχέση με ότι συνέβαινε έξω. Εδώ η αντίδραση από τις 910 μονάδες κορύφωσε στις 916,5.  Είχαμε μια αυθεντική τοπική μάχη αγοραστών πωλητών.

Η επιστροφή της συντηρητικής λογικής στους επενδυτές παγκόσμια ξεκίνησε από χθες και η νευρικότητα κορυφώθηκε από τις παρατηρήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων που ειδοποιούν, πως στις αποτιμήσεις των μετοχών δεν ενσωματώνονται πλήρως οι βέβαιες επιπτώσεις από τον κοροναϊό.

Η αγορά μας επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα που επικρατεί παγκοσμίως, έχει τρεις στις τέσσερις συνόδους καθοδικές και στο τέλος της εβδομάδας εκπνοής η κάθοδος μπορεί να φέρει πάλι τη δοκιμασία της στήριξης στις 900 μονάδες, αν και από την προηγούμενη εβδομάδα το κατώτερο ήταν οι 907. Η Euroxx Sec ανέφερε : “Περιμένουμε η Αγορά να παραμείνει χωρίς κατεύθυνση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, αλλά και επιλεκτικές τοποθετήσεις”.

Η  Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισε: “Η μάχη πάνω από το 900 συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κατοχύρωση του 927 για να γυρίσει σε ανοδικό momentum, ο ΓΔ”.

Η Beta Sec εκτιμά: “Η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται χωρίς κατεύθυνση, διατηρώντας τα τρέχοντα επίπεδα τιμών με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”.

Οι ασιατικές μετοχές οδηγήθηκαν σε χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα τιμών σήμερα  Παρασκευή 21/2, καθώς οι φόβοι σχετικά με την εξάπλωση του coronavirus οδήγησαν κεφάλαια από μετοχικές αξίες σε προστατευόμενα επενδυτικά λιμάνια των Η.Π.Α., ανεβάζοντας το δολάριο σε υψηλά τριετίας. Χθες και η Wall Street γύρισε σε πτώση αργά την Πέμπτη, από τα νέα σχετικά με τις αυξημένες λοιμώξεις στο Πεκίνο και στο εξωτερικό. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 52 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σήμερα.

Τα εταιρικά κέρδη απειλούνται ολοένα και περισσότερο καθώς οι κατασκευαστές των ΗΠΑ, όπως και πολλοί άλλοι, αγωνίζονται για εναλλακτικές πηγές, αφού οι αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας εξαντλούνται. Οι μετοχές παρουσίασαν σημαντική πτώση, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στο -0,6% σήμερα με νευρική διαπραγμάτευση.

Σε τακτικές άμυνας για τις τιμές στις Τραπεζικές μετοχές αναγκάστηκαν να καταφύγουν, με το καλημέρα, οι αισιόδοξοι θεσμικοί. Ο δείκτης τους στο άνοιγμα έπιασε τις 812 μονάδες, με κλείσιμο την Τετάρτη στις 809 χονδρικά, αλλά πέρασε κάτω από τις 806 σε 15 λεπτά και με τη συμπλήρωση μιας ώρας είχε βρεθεί στο κρίσιμο τεχνικά και ψυχολογικά όριο των 800 μονάδων. Κατόπιν ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα για τη μέρα, με γνώση από την πλευρά των επαγγελματιών, πως αφού πέρασε ο Τραπεζικός δείκτης τις 800 μονάδες, οι ρευστοποιήσεις θέσεων στον κλάδο θα ενταθούν.

Όταν η αξία συναλλαγών έπιασε τα 20 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 5,056 εκατ. για ΟΤΕ, ο ΓΔ ήταν στις 912 μονάδες με μεταβολή -0,5% και οι τράπεζες έπεφταν πάνω από -1,2%. Επτά ήταν τα ανοδικά blue chip στις 12:00, ενώ απώλειες από -1% και άνω είχαν τα Τραπεζικά.

Οι ξένοι θεσμικοί σκέφτονται απλά. Αυτοί που κυβερνούν δεν ανησυχούν για τον κορωναϊό αλλά για μια προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο από τους γείτονες, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η επίδραση από τις διαταράξεις που προκάλεσε στην αλυσίδα εφοδιασμού παγκόσμια η επιδημία της θανατηφόρας ίωσης είναι άγνωστη. Αλλά μετά από ένα μόλις μήνα, έγινε εμφανής στην δραστηριότητα όχι μόνο των κινεζικών εταιριών, αλλά και στους γίγαντες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Προτιμούν λοιπόν να αυξήσουν τη ρευστότητα από το να ανησυχούν καθημερινά για το πώς θα ερμηνεύσουν τα δεδομένα που θα παρουσιάζονται   για τον κορωναϊό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ειδοποίησαν ότι η επίπτωση του κορωνοϊού στα κέρδη υποτιμάται από τους επενδυτές. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,44% ή 128,05 μονάδες στις 29.219,98, ο S&P σημείωσε πτώση -0,38% στις 3.373,23 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,67% στις 9.750,96 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,4%) και Cisco Systems (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,6%) και Goldman Sachs (-2,1%).

Στο μακροοικονομικό πεδίο, σύμφωνα με το MarketWatch, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed, τον Φεβρουάριο έκανε άλμα στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, στις 36,7 μονάδες από 17 έναν μήνα πριν. Αλλά ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε για πρώτη αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς στα μέσα Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0789 δολάρια από 1,0806 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 53,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού χτύπησε νέο υψηλό επτά ετών, σημειώνοντας άνοδο 0,5%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,52%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις αγορές μετοχών με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. 

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,86% στις 430,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,27% στις 7.436,64 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,91% στις 13.664,00 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,8% στις 6.062,30 μονάδες.

Παράλληλα, χαμηλότερα κινείται το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, την ώρα που η εξάπλωση του κορωνοϊού ενισχύει την αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

ΧΑ

Επιστροφή των πιέσεων μόλις τις “υπέδειξαν” οι διεθνείς αγορές   

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 918,44 με ανοδικό  χάσμα  (1,64 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (916,80), κινήθηκαν νευρικά και πτωτικά επί ώρες. Ήταν στο άνοιγμα που είχαμε την εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 918,44 από 919,77 μονάδες την Τετάρτη. Ενώ με πολλά κύματα εντολών πώλησης σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους της διαπραγμάτευσης, είχαμε την εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 14:23 και ήταν οι 910,42 από 913,88 μονάδες. Με ανοδική κατεύθυνση από τις 14:30 ως τις 16:55 είχε πορεία από τις 910,5 ως τις 916,5 μονάδες χονδρικά με επιστροφή των πιέσεων στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Στις 17:01 με μια σχεδόν σταθερής πτωτικής κλίσης κίνηση από τις 16:55 ως το πέρας των δημοπρασιών, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 913,75 μονάδες, που ήταν περίπου 3 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης. Συνεπώς το ελάχιστο μέρας, οι 910 χονδρικά, δεν ήταν αρκετά ψηλότερα από το άνω όριο της στήριξης στις 907,98 μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα. Επίπεδα τιμών που αναγνώριζαν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές ως ύστερη στήριξη, χωρίς αλλαγή στην ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση. Στις δημοπρασίες  εντέλει κινήθηκαν οι τιμές χαμηλότερα. 

Δεν είχαμε επανεμφάνιση της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες του μήνα, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο ή το κατώτερο μέρας. Σήμερα παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, αλλά σε μεγάλο διάστημα, υπήρξε μόνο ανοδική κίνηση μεταξύ 910,5 και 915,5 μονάδων ως το τέλος του δεύτερου μέρους. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 916,50 μονάδες, που ίσχυαν λίγο πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε θετικό πεδίο, πολύ λίγο. Η πτωτική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές πώλησης που επικράτησαν στην Ευρώπη με   εξαίρεση το Λονδίνο, παίρνοντας βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν αρνητική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και πτωτική  έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε ανοδική κίνηση, δικαιολογούν την επιστροφή των επιφυλάξεων των θεσμικών επενδυτών στο πρώτο μέρος, όταν πάλι εμφανίστηκαν με μηδενική διάθεση για αγορές. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα παρέμειναν σε χαλαρό συντονισμό με την τάση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έδωσε έντονη μεταβλητότητα στη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, τη διακοπή της ανοδική κίνησης που ίσχυε μετά τις 14:25 μετά την πρόσκρουση με τον σκληρό πυθμένα. Η αγορά πέτυχε να κλείσει πάνω στο κατώτερο μέρας. Αλλά, έκλεισε τελικά 3,72 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά με βάση μεταβολές άνω του +1,0%, ήταν οι ΑΡΑΙΓ +2,00%,  ΕΥΔΑΠ +1,72%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,34%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,19%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,02%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική  τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά , εκτός των τραπεζικών, με μεταβολή μεγαλύτερη του -0,60%, ήταν οι ΜΠΕΛΑ -2,92%, ΕΕΕ -1,78%, ΕΧΑΕ -0,85%, ΒΙΠ -0,69%, και ΜΟΗ -0,69%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 62,461 από 62,826 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 8,9 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΕΧΑΕ ΟΠΑΠ ΑΛΦΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  2 μονάδες και με 1 μονάδα μεταβολή, η απόδοση από 0,97% διαμορφώθηκε στο 0,98%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,32%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,52% από +1,83%, την ΕΤΕ στο -2,23% από +0,18%, ΕΥΡΩΒ στο -0,63% από +0,38% και την ΠΕΙΡ στο -0,72% από -0,20%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,05% από +0,03%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 8) και ένα ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,41% οδηγήθηκε στις 913,08 από 916,80 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2287,48 από 2307,05 με μεταβολή -0,85%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,705 από 66,157 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,881 από 10,563 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν61,277 από 51,732 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,627 από 2,361 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 64, των καθοδικών 60 από 43 και 23 από 24 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ουδέτερες προσδοκίες στην εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν αποκλειστικά με εξαίρεση τα πρώτα τρία λεπτά.  Τον έκλεισαν δε, 19,57 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 2309,57 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 14:24 και ήταν οι 2283,57 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2289,06. Το κλείσιμο στις 2287,48 από 2307,05 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,85% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε  στα 42,943 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 3084 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2293,50 από 2305,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 4476 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2302,25 και κατώτερο τις 2283,25 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2293,50 από 2309,50 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 7738 ανοικτών θέσεων. Για την κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 2954 από 4863 ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 45 από 40 ΣΜΕ λήξης Απριλίου για να εμφανιστούν 110 από 75 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο επιλεκτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 και 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 128 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 και 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 177 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες.

Η επιστροφή των πιέσεων στις Τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές και η δυσμένεια που υπάρχει για αρκετές με σημαντική βαρύτητα μετοχές του 25άρη οδήγησε τους παράγοντες της αγοράς σε εκτιμήσεις σχετικές με τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς:

Η Merit Sec επισημαίνει:

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 919 μονάδες (ΚΜΟ 20). Πολύ καλά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ λόγω των υψηλότερων ελεύθερων ταμειακών ροών (€420 εκατ.) έναντι εκτίμησης της Διοίκησης για €350 εκατ. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των Μετόχων την διανομή μερίσματος €0,55/μετοχή για την οικονομική χρήση 2019. Η Διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφωθούν σε €600 εκατ. και οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε €350 εκατ. (-17%), λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών. Επίσης ανακοίνωσε ότι η αμοιβή των Μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα €400 εκατ., εκ των οποίων τα €141 εκατ. για επαναγορά ιδίων μετοχών. Επομένως η διανομή μερίσματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα €259 εκατ., ή €0,55/μετοχή, αμετάβλητη σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας υπόψη την ακύρωση των υφιστάμενων ιδίων μετοχών”.

Η Leon Depolas Sec σημειώνει

“Ο ΟΤΕ βρίσκεται στο επίκεντρο, από πλευράς ημερησίων κερδών, αλλά και όγκου συναλλαγών. Ο Όμιλος εμφάνισε καλύτερα των εκτιμήσεων επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα, με σημαντική την συνεισφορά της Ρουμανίας, όπου καταγράφηκε διπλασιασμός των EBITDA (51,6 εκατ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι ενεργές συνδέσεις οπτικών ινών κατά 40%, ενισχύοντας τα έσοδα. Οι επαναγορές μετοχών και η μερισματική απόδοση τον κατατάσσουν σταθερά στις ‘top’ επιλογές των τίτλων αξίας. Η καθοδήγηση της Διοίκησης για το 2020 περιλαμβάνει προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαιρέσουμε έκτακτα έξοδα 260 εκατ. ευρώ, οι πραγματικές ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν για την χρήση στην περιοχή των 350 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας στα τρέχοντα επίπεδα μια ικανοποιητική διανομή στους Μετόχους και για το επόμενο έτος”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η ατονία και η αδυναμία των τελευταίων ημερών, συνεχίστηκε και σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η προσπάθεια μείωσης των απωλειών στέφτηκε με μερική επιτυχία και σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αποχή Ξένων κεφαλαίων, αλλά και την διατήρηση χαμηλών τζίρων, συνεχίζει να προβληματίζει τους Εμπλεκόμενους στην Αγορά.

Οι Ξένες Αγορές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την αρνητική επίδραση στην Παγκόσμια Οικονομία και σε διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας, που έχει η εξάπλωση του νέου ιού (corona virus). Αυτό όμως δεν έχει βοηθήσει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, η οποία συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη των 910 - 907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882, 875 & 862 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 925 - 930 μονάδων, με τα επόμενα εμπόδια να εμφανίζονται στις 950 & 970 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50 ημ. εντοπίζεται στις 912,76 μον. ενώ των 200 ημ στις 859,54 μον.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280 - 2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243, 2235 & 2220 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2325, 2344 & 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε ημερήσιο κλείσιμο, καθώς και στο γεγονός ότι ο ΚΜΟ expo 50 ημερών εντοπίζεται στις 2285,32 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχός 200 ημερών ΚΜΟ expo (2160,04) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συμπερασματικά η σημερινή εικόνα της αγοράς παραμένει ίδια με αυτή των τελευταίων 15 ημερών, συσσωρεύοντας στο εύρος 900 - 930 για τον ΓΔ και  2250 - 2330 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνεχίζεται έτσι η κουραστική διαδικασία συσσώρευσης. Όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και κυρίως η κακή τεχνική εικόνα σε Δεικτοβαρείς μετοχές (ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΤΙΤC) και Τράπεζες, συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμα η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της Αγοράς. Όμως οι συσσωρεύσεις δεν κρατούν για πάντα. Η κατεύθυνση διάσπασης της τρέχουσας συσσώρευσης, θα ξεδιαλύνει σύντομα το “ομιχλώδες σκηνικό” της Αγοράς.

Αν και παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας, γιατί ή εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι 25 & 50 ημερών έχουν αρχίσει να πλησιάζουν επικίνδυνα στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες..

Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως στην Αγορά Κρατικών ομολόγων. Εκτιμούμε ότι η δυσκολία εφαρμογής δύσκολων πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών αποφάσεων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, που στην παρούσα φάση υποεκτιμούνται”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές οδηγήθηκαν σε χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα τιμών σήμερα  Παρασκευή 21/2, καθώς οι φόβοι σχετικά με την εξάπλωση του coronavirus οδήγησαν κεφάλαια από μετοχικές αξίες σε προστατευόμενα επενδυτικά λιμάνια των Η.Π.Α., ανεβάζοντας το δολάριο σε υψηλά τριετίας.

Η ένταση δυνάμωσε από την επικείμενη απελευθέρωση των ερευνών για τον βιομηχανικό τομέα σε μια σειρά χωρών. Ο δείκτης ΡΜΙ της Ιαπωνίας υποχώρησε στο 47,6 τον Φεβρουάριο, από 48,8, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε επτά χρόνια.

Ακόμη και η Wall Street γύρισε σε πτώση αργά την Πέμπτη από τα νέα σχετικά με τις αυξημένες λοιμώξεις στο Πεκίνο και στο εξωτερικό. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 52 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σήμερα.

Τα εταιρικά κέρδη απειλούνται ολοένα και περισσότερο καθώς οι κατασκευαστές των ΗΠΑ, όπως και πολλοί άλλοι, αγωνίζονται για εναλλακτικές πηγές, αφού οι αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας εξαντλούνται.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) εκτιμά ότι οι απώλειες μόνο για τις αεροπορικές εταιρείες της Ασίας θα μπορούσαν να ανέλθουν σε σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με τις περισσότερες από αυτές στην Κίνα.

Όλα αυτά έδωσαν στο χρυσό λάμψη ως ασφαλές λιμάνι. Το μέταλλο ήταν τελευταία στα  1,624.94 δολάρια, έχοντας προσθέσει +2,6% για την εβδομάδα μέχρι στιγμής φθάνοντας σε επίπεδα υψηλών επταετίας.

Οι μετοχές παρουσίασαν σημαντική πτώση, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στο -0,6% σήμερα με νευρική διαπραγμάτευση, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,87%.

Η Νότια Κορέα υποχώρησε 1,2% καθώς ο ιός εξαπλώθηκε στη χώρα, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,49%. Ταυτόχρονα ο Nikkei της Ιαπωνίας κατέρρευσε ακόμη και όταν η πτώση του γιεν υποσχέθηκε να βοηθήσει τους εξαγωγείς, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,39%.

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κρατούσαν κέρδη χάρη στην υπόσχεση για περισσότερα κίνητρα από το Πεκίνο, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,32%. Αλλά και τα δύο ΣΜΕ E-Mini για τον S & P 500 και EUROSTOXX 50 υποχώρησαν -0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα