Κύμα φυγής από μετοχές

Ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 00:01
UPD:00:45

ΜΑΖΙΚΕΣ πωλήσεις σάρωσαν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κίνα το επόμενο έτος, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, με τις UBS και Swiss Reinsurance να πρωτοστατούν στην πτώση.

Επίσης, η Northern Rock σημείωσε βουτιά 22%, μετά τις δηλώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δεν θα στηρίζει έπ' άπειρον τη βρετανική τράπεζα, στην οποία είχε χορηγήσει δάνειο ύψους 25 δισ. αγγλικών στερλινών (51 δισ. δολάρια) το Σεπτέμβριο, προκειμένου να τη βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση που είχε προκαλέσει η έκθεσή της σε ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, και είχε οδηγήσει σε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από πελάτες της.

Στη Wall Street χάθηκαν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω γενικευμένου Sell off λόγω απαισιοδοξίας για τα περιθώρια εταιρικής κερδοφορίας και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την υποβάθμιση της μετοχής της Citigroup από τη Goldman Sachs.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι πτωτικά έκλεισαν οι δείκτες και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,71% στις 6.120,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 1,65% στις 5.432,57 και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε με πτώση 1,32% στις 7.511,97 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες 1,5%, στις 357,39 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο από τις 16 Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης έχει χάσει 7,9% της αξίας του από την αρχή του μήνα, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι ζημιές που συνδέονται με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ θα διαχυθούν στην ευρύτερη οικονομία, πλήττοντας σημαντικά και την Ευρώπη.

Επίσης, κάθε άλλο παρά κατευναστικά λειτούργησε προς τους φόβους των επενδυτών η σύσταση της Ρυθμιστικής Επιτροπής του Τραπεζικού συστήματος της Κίνας προς τις τράπεζες της χώρας να περιορίσουν το δανεισμό στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη.

Ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 15.042,56 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα