Κομισιόν: Προτάσεις για την επανεξέταση της ΚΑΠ

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 17:03

Μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2003, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, τις προτάσεις της για την επανεξέταση της ΚΑΠ και την προσαρμογή της στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ των 27 κρατών-μελών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο επανεξέτασης της ΚΑΠ βασίζεται σε τρεις βασικούς στόχους: να καταστήσει το σύστημα των απευθείας ενισχύσεων αποτελεσματικότερο και απλούστερο, να προσαρμόσει τα μέσα στήριξης της αγοράς, τα οποία αρχικά είχαν δημιουργηθεί για την Κοινότητα των έξι κρατών-μελών, στον σημερινό κόσμο και τέλος, να αντιμετωπίσει τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές, τα βιοκαύσιμα, η διαχείριση των υδάτων και η προστασία της βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, προκειμένου να καταστήσει απλούστερο και αποτελεσματικότερο το σύστημα των απευθείας ενισχύσεων, η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

-αντικατάσταση των ενισχύσεων που βασίζονται στα ιστορικά έσοδα (δηλαδή στα έσοδα που συναρτώνται με τον όγκο της παραγωγής) από ένα σύστημα επέκτασης των κατ’ αποκοπή ενισχύσεων

-αύξηση του ποσοστού αποσύνδεσης στις χώρες εκείνες οι οποίες επέλεξαν σε ορισμένους γεωργικούς τομείς να διατηρήσουν τον δεσμό μεταξύ επιδοτήσεων και παραγωγής, παρ' όλο που η συνδεδεμένη στήριξη μπορεί να διαδραματίσει ακόμη έναν ρόλο σε περιφέρειες όπου η παραγωγή είναι μικρής κλίμακας και οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικονομικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον,

-για τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σταδιακή μείωση του επιπέδου στήριξης εφόσον το σύνολο των ενισχύσεων υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, για παράδειγμα 100.000 € ανά έτος. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες και έχουν πολλούς υπαλλήλους και τις εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη και έχουν λίγους υπαλλήλους,

-αύξηση της έκτασης που πρέπει να έχει στην κατοχή του ένας γεωργός πριν υποβάλει αίτηση για κοινοτική στήριξη, η οποία επί του παρόντος ανέρχεται σε 0,3 εκτάρια (3 στρέμματα),

-επανεξέταση των προτύπων πολλαπλής συμμόρφωσης τα οποία οι γεωργοί υποχρεούνται να τηρούν προκειμένου να λάβουν τη στήριξη από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει κατάργηση των μη αναγκαίων υποχρεώσεων, καθώς και προσθήκη νέων για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, όπως η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και η άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την προσαρμογή των μέσων στήριξης της αγοράς στην ΕΕ των "27" η Επιτροπή προτείνει:

-Η παρέμβαση πρέπει να εξυπηρετεί τον αρχικό της στόχο, δηλαδή να λειτουργεί ως πραγματικό δίκτυο ασφαλείας - ιδίως δεδομένου ότι οι τιμές της αγοράς σήμερα βρίσκονται σε καλά επίπεδα.

-Η παρέμβαση πρέπει να καταργηθεί για τα περισσότερα σιτηρά και να διατηρηθεί για ένα μόνο σιτηρό (σίτος αρτοποιήσιμης ποιότητας).

-Πρέπει να καταργηθεί η αγρανάπαυση με την παράλληλη εξεύρεση νέων τρόπων διατήρησης των περιβαλλοντικών οφελών που επέφερε.

-Οι ποσοστώσεις γάλακτος προβλέπεται ήδη ότι θα καταργηθούν το 2015. Πρέπει όμως να αυξηθούν σταδιακά στο διάστημα αυτό για να επιτραπεί η «ομαλή προσγείωση» του τομέα. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στις περιοχές της ΕΕ - όπως οι ορεινές περιοχές οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση του ποσοστού της «διαφοροποίησης», δηλαδή τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν πάνω από 5.000 € ανά έτος και τη μεταφορά των χρημάτων στον προϋπολογισμό της αγροτικής ανάπτυξης. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σταδιακά από 5% σήμερα σε 13% το 2013.

Η Επιτροπή θα υποβάλει τις νομοθετικές προτάσεις της για την επανεξέταση της ΚΑΠ, την άνοιξη του 2008, τις οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να εγκρίνουν οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, έως το τέλος του 2008.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα