Talk of the market: H EKT και οι ελληνικές τράπεζες, το ιnvestor day της ΔΕΗ και τα αποτελέσματα ΟΤΕ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 11:22
UPD:11:25

Το παράδοξο συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές, με τον ανοδικό κύκλο να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, την ίδια ώρα που οι οικονομικές αβεβαιότητες επιβεβαιώνονται ως μελλοντικοί κίνδυνοι εν όψει του απολογισμού των επιπτώσεων από την εξάπλωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Προσδοκίες καλλιεργούνται και για το ελληνικό χρηματιστήριο μεσοπρόθεσμα, αν και χωρίς ενίσχυση των συναλλαγών θεωρείται επισφαλής η προσπάθεια βιώσιμης ανόδου πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων.

 

- Τέλη Μαρτίου αναμένεται να αποσταλούν στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες τα πρώτα στοιχεία για τα stress tests και ενόψει της άσκησης αυτή την περίοδο γίνονται εντατικές προετοιμασίες. Η επόμενη φάση αποστολής στοιχείων αναμένεται τον Απρίλιο, για να ακολουθήσει άλλη μία τον Μάιο ώστε εντός του Ιουλίου να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Η άσκηση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών με πρόσθετα κεφάλαια. Ωστόσο αναδύονται προκλήσεις στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η εγγύηση του δημοσίου συνεπάγεται μηδενικό ρίσκο.

- Πιστωτικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η Moody’s την έδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%. Σε έκθεσή της αναφέρει ότι η έκδοση στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας προσθέτοντας 110 μονάδες βάσης στον δείκτη CAR και ανοίγοντας τον δρόμο για το στρατηγικό πλάνο μείωσης των NPEs το 2020.

- Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το δ’ τρίμημο της οικονομικής χρήσης 2019, με επίκεντρο τη διανομή μερίσματος. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη ενώ την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, η γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού με βασικά θέματα την ακύρωση 9,8 εκατ. ιδίων μετοχών και την έγκριση νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

- Αναβαθμίζεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον στη Folli Follie ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, με αφετηρία όμως την συζήτηση του αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Πρωτοδικείο Αθηνών (σήμερα εκτός απροόπτου), για τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα με φόντο μια νέα επιστολή του βασικού μετόχου Δημήτρη Κουτσολιούτσου, με την οποία ανακαλεί προηγούμενο αίτημά του για αλλαγή διοίκησης.

- Επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο σχεδιάζει στις 23 Μαρτίου η ΔΕΗ. Το investor day είχε προαναγγελθεί από κύκλους της επιχείρησης λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση για το νέο στρατηγικό πλάνο. Στο επίκεντρο είναι ο προγραμματισμός για έκδοση εταιρικού ομολόγου και η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

- Σε οριστική συμφωνία αναδιάρθρωσης του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεών της σε βάθος 12ετίας κατέληξε με τις πιστώτριες τράπεζες η Αλουμύλ. Εντός των επόμενων μηνών θα ακολουθήσει η συμβατική υλοποίηση της αναδιάρθρωσης.

- Κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας της μεταρρύθμισης μέχρι το 2070 διασφαλίζοντας μέχρι τότε τις συντάξεις και τοποθετώντας την ασφαλιστική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

- 1+2 τα σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις την περίοδο 2021 - 2024 θα περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα αποσταλεί στην ΕΕ από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και το οποίο θα περιέχει επίσης ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ως μέρος του τρίτου σεναρίου που υποστηρίζει το αίτημα μείωσης 2,2% του ΑΕΠ του ονομαστικού στόχου στα πλεονάσματα 2021 - 2022. Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητα και στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,6% και το πρώτο σενάριο, που είναι το βασικό, διατηρεί στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 χωρίς να περιλαμβάνει τις προωθούμενες για το 2020 μειώσεις φόρων σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ..  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα