Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει δαιμονοποιηθεί από πολλούς, με τους πολέμιους να προειδοποιούν μεταξύ άλλων για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε επίπεδα κάτω του μηδενός σε μια ύστατη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και αποκατάστασης του πληθωρισμού κοντά στο στόχο.
Για τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, τα αρνητικά επιτόκια δεν πρόκειται να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, από την άλλη όμως δεν είναι επιζήμια για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ.
Η ΕΚΤ μείωσε για πρώτη φορά τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα τον Ιούνιο του 2014, σε μια ύσταση προσπάθεια να πολεμήσει τον αναιμικό πληθωρισμό και την αναιμική ανάπτυξη. Οι χειρισμοί της όμως ξεσήκωσαν αντιδράσεις, ειδικά από τις τράπεζες, καταθέτες και συνταξιούχους.
Ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι στους κόλπους της ΕΚΤ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα φούσκα ενεργητικού εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων.
Περισσότεροι από τα δύο-τρίτα -30 από τους 41- οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters απάντησαν ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων δεν είναι επιζήμια για την οικονομία της Ευρωζώνης. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο όπου τα επιτόκια κάτω του μηδενός αρχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Η μεγάλη ανησυχία είναι για πόσον καιρό θα χρειασθεί να παραμείνει το κόστος δανεισμού σε τόσο χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα», επισημαίνει ο Ανατόλι Ανένκοφ, οικονομολόγος στη Societe Generale.
Όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει φέτος σταθερή τη νομισματική της πολιτική, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής της, συν το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.
Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σημειώσει επιτυχία στην επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στο στόχο 2%, παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τον δεύτερο γύρο προγράμματος αγοράς ενεργητικού και τα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί φέτος κατά μέσο όρο στο 1,3%, αμετάβλητος σε σύγκριση με την εκτίμηση του προηγουμένου μηνός, ενώ θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω του στόχου τουλάχιστον έως το 2022. Οι οικονομολόγοι, για πρώτη φορά σε πέντε μήνες, υποβάθμισαν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ζώνης του Ευρώ, αναμένοντας ρυθμούς μόλις 0,9% φέτος.
Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει στο -0,5% και το βασικό επιτόκιο στο μηδέν τουλάχιστον έως το 2022.
naftemporiki.gr