Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Έτοιμο για εφαρμογή θα πρέπει να είναι από την 1η Μαίου το νέο πλαίσιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Με το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το νέο καθεστώς της "δεύτερης ευκαιρίας" το οποίο θα αφορά τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά, θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία που ισχύει από το 2019 δεσμεύοντας όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να θεσπίσει και ένα παράλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των πολύ ευαίσθητων νοικοκυριών προκειμένου αυτά να μην βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της κατάσχεσης της κύριας κατοικίας τους αλλά και της έξωσης από το νοικοκυριό τους.
Η αναδιάρθρωση θα μπορεί να προβλέπει και το κούρεμα οφειλών -το αργότερο μέσα σε μια τριετία- υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Η "δεύτερη ευκαιρία" συνίσταται στο ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο οφειλέτης θα μπορεί και πάλι με "λευκό μητρώο" να αποκτήσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική