ΣΤΟ χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους «βυθίστηκαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και τις εταιρείες εξαγωγών να ηγούνται της πτώσης και τους επενδυτές να εστιάζουν στα 100 δολάρια το βαρέλι και το νέο ιστορικό χαμηλό του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Η Wall Street κινήθηκε κοντά στο κατώτερο τριμήνου, με το δείκτη Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά 100 μονάδες λόγω αύξησης των ανησυχιών για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δίνοντας το σήμα στους επενδυτές για μαζικές πωλήσεις.
Οι Porsche και Royal Philips Electronics, που αποκομίζουν σημαντικό μέρος των κερδών τους από τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου.
Εκτός από τις ευρωπαϊκές, σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και οι μεγαλύτερες ασιατικές εξαγωγικές εταιρείες, όπως οι Honda Motor και Toyota Motor, μετά την ενίσχυση του γιεν στο υψηλότερο διετίας έναντι του δολαρίου. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 2,50%, κλείνοντας στις 6.070,90, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 2,28% τερμάτισε στις 5.381,30 και στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 1,47%, στις 7.518,42 μονάδες.
Το γκρίζο κλίμα στη Wall επιβάρυναν οι αρνητικές προβλέψεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Fed προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, σε 1,8% - 2,5%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ΑΕΠ 2,5%-2,75%.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται σήμερα ο χρηματοοικονομικός κλάδος, καθώς και αυτός της λιανικής, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς για παράταση της κρίσης στην πιστωτική και στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Η Freddie Mac, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κεφαλαίων για ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, υποχώρησε για έκτη συνεχή μέρα, ενώ η Goldman Sachs δήλωσε ότι η αξία των κεφαλαίων της θα συνεχίσει να υποχωρεί.
Ο Nikkei έκλεισε με δραματικές απώλειες 2,46%, στις 14.837,66 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ