Ομόλογα: Τι συμβολίζει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων κάτω από το 1%

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 09:59
UPD:10:05
REUTERS/JOHN SIBLEY

Μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρείτο αδιανόητο το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει απόδοση χαμηλότερη από 1%. Το συγκεκριμένο ορόσημο δεν είναι ιστορικό μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη Ευρωζώνη, συμβολίζοντας το οριστικό τέλος της κρίσης χρέους, σχολιάζει το Bloomberg σε ανάλυσή του. 

Η απόδοση του 10ετούς κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 0,94%, με το περιθώριο(spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 139 μονάδες βάσης. Η αποκλιμάκωση είναι πράγματι εντυπωσιακή, εάν σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα ήταν που πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μετά τις εκλογές του 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει πως ανακάλυψε ότι το έλλειμμα στην πραγματικότητα ήταν πολύ υψηλότερο και ότι παραβιάζει τοςυ δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Για αρκετά χρόνια αργότερα, το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων κυριαρχούσε στις σκέψεις και συζητήσεις πολιτικών και επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ. Αυτό το spread επέστρεψε την Τετάρτη στα επίπεδα προ κρίσης. ΄Οσον αφορά, λοιπόν, τις αγορές και με κριτήριο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων και το κλείσιμο του spread, η κρίση έχει φθάσει στο τέλος της, αναφέρει το BBG στην ανάλυση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα, κυρίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. «Οι βαθιές και ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να απουσιάζουν στην Ελλάδα», αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι στη χώρα παραμένουν οι ίδιες πολιτικές ελίτ όπως και τότε. «Η κρίση που είχε ξεσπάσει το 2009 θα μπορούσε να επαναληφθεί. Τίποτε δεν έχει γίνει για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Αλλά η αγορά εμφανίζεται σίγουρη ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει», καταλήγει το BBG.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα