Τράπεζα Πειραιώς: Η επιστροφή μετά την έκδοση του Ιουνίου

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 20:04
UPD:20:07
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στην αγορά ομολόγων Tier II, περίπου οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη έκδοση του Ιουνίου -από την οποία είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ και με πολύ πιο υψηλό επιτόκιο. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά προσέφερε πολύ χαμηλότερο κουπόνι, το βιβλίο προσφορών «απογειώθηκε» στα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπηρεσία IFR του Reuters, σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση της Πειραιώς, παίρνοντας τη σκυτάλη μετά το ομόλογο Tier II της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς είχε εκδώσει τον Ιούνιο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 9,75%, ενώ στη συνέχεια το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας είχε επιτόκιο 8,25%.

Οι ανάδοχοι  Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs, Nomura and UBS άρχισαν τη διαδικασία της έκδοσης με σκέψεις για επιτόκιο κοντά στο 6%, αν και το τελικό guidance ορίσθηκε στο 5,5% με 5,75% και οι παραγγελίες ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει οκτώ φορές την προσφορά. 

Τόσο υψηλή ζήτηση είναι πράγματι εντυπωσιακό αποτέλεσμα για ελληνικό τίτλο με αξιολόγηση σε βαθμίδα κατώτερη του investment-grade, αναφέρουν στο IFR τραπεζικά στελέχη.

Η διαφορά από την τελευταία «είσοδο» της Πειραιώς στην αγορά είναι πράγματι πολύ μεγάλη. Τον προηγούμενο Ιούνιο η Τράπεζα είχε αντλήσει 400 εκατ.ε υρώ με ομόλογο Tier II και με επιτόκιο 9,75%, ανοίγοντας την ελληνική αγορά τραπεζικού χρέους χαμηλής επενδυτικής αξιολόγησης για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία και προσελκύοντας προσφορές άνω των 850 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για την ημέρα με τη νύχτα», δηλώνει τραπεζικό στέλεχος της DCM. «Πέρυσι, το 9,75% ήταν μια συναλλαγή με πολλές προκλήσεις», σημειώνει. 

Το κλίμα όμως όσον αφορά το ελληνικό ρίσκο έχει βελτιωθεί έκτοτε και σε συνδυασμό με το κυνήγι αποδόσεων δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για τους εκδότες χρέους. 

Ενδεικτικό της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 1%.

Ώθηση στις ελληνικές τράπεζες δίνει και το σχέδιο Ηρακλής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Η Πειραιώς, έχει ανακοινώσει την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη στρατηγική που παρουσίασε στις αρχές Φεβρουαρίου. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα