Τalk of the market: Η «απογείωση» της Aegean και τα δικαιώματα της Lamda

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 11:36
UPD:11:51

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται σήμερα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκδήλωση της Aegean Airlines για την επένδυση ύψους 6 δισ. δολ. σε αεροσκάφη Airbus A320neo, αεροσκάφη που δημιουργήθηκαν με γνώμωνα την εξοικονόμηση πόρων και το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  

Δικαιώματα πλήρους κυριότητας στο 30% της έκτασης του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά αποκτά η Lamda Development. Την κατανομή των δικαιωμάτων κυριότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέχεια της ολοκλήρωσης - εντός χρονοδιαγράμματος - των σχετικών διαπραγματεύσεων που είχε με την εταιρεία και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τη νέα έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Ως συντονιστές της έκδοσης ενεργούν Goldman Sachs, UBS μαζί με τις Βarclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura. Σε συνέχεια της θετικής υποδοχής που έτυχαν οι παρουσιάσεις που διενεργεί η διοίκηση της τράπζεζας, με επικεφαλής τον Χρήστο Μεγάλου στο Λονδίνο, αναμένεται ισχυρή συμμετοχή και επιτόκιο κάτω από 6%, κοντά δηλαδή στο επιτόκιο της παλαιάς έκδοσης Tier II, που έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα του 9,75% που εκδόθηκε. 

- Το κλίμα για την Πειραιώς ευνοεί η προηγηθείσα επιτυχημένη κίνηση της Alpha Bank στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου Tier ΙΙ, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%, που έλαβε και τα εύσημα της Moody’s. Επίσης υποστηρικτική είναι και η αναβάθμιση που ήρθε από την JP Morgan για την τιμή στόχο (στα 4,20 ευρώ από 2,40 ευρώ προηγουμένως) και τη σύσταση (οverweight από underweight αντίστοιχα). Ο οίκος αναβάθμισε επίσης την Alpha Bank, διατήρησε τη σύστασή του για την Εθνική και υποβάθμισε τη Eurobank. 

- Αντίθετα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα η επίσης αμερικανική Goldman Sachs,σε δική της έκθεση, η JP Morgan πρότεινε ξεκάθαρα τις ελληνικές τράπεζες (μαζί με τις τουρκικές) ως επενδυτική επιλογή στον τραπεζικό κλάδο των αγορών της περιοχής Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Εν πολλοίς στήριξε την αξιολόγησή της στο υποστηρικτικό περιβάλλον για τον κλάδο το 2020, ήτοι τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας σε συνδυασμό με τη μείωση των NPEs και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των πτωχευτικού πλαισίου. Ως αποτέλεσμα είχαμε ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο (+3,66%) και άνοδο (1,55%) για τον Γ.Δ., που φάνηκε να συντονίζεται με το διεθνές κλίμα κόντρα στις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία που εισάγει ο κορονοϊός.

- Πάντως σε αυτό το κλίμα δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν πιο γρήγορα και τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση τις εκτιμήσεις, προβλεπόταν να μπουν σε φάση υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

- Ευχάριστη ανατροπή στα προγνωστικά για το προωθούμενο σχέδιο διάσωσης της Folli Follie φέρνει η απόφαση του νέου Δ.Σ. (σε συνέχεια της εκλογής του Γεωργίου Ιωαννίδη στη θέση του προέδρου, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Αβραάμ Γούναρη) να προωθήσει την πρόσκληση των πιστωτών για την παροχή συγκατάθεσης (consent solicitation) εντός του ανακοινωθέντος χρόνου, 14 έως 21 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που ετοιμάζεται για νομικές ενέργειες, ζήτησε κι αυτή να προστεθεί νέο θέμα στη γενική συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου, σχετικά με την ενημέρωση των μετόχων για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας από τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 έως σήμερα.

- Στην αγορά αναψυκτικών εισέρχεται η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), με βασική δραστηριότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και «διακριτική» παρουσία στην αγορά χυμών. Εξαγοράζει την Κλιάφας, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1926 και ενισχύει τη θέση της στην αγορά. 

- Και πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης που ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020 - 2024 υπέβαλε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη ΡΑΕ. Από αυτά τα 90.1 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τα 50,5 εκατ. ευρώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα