Hellastat: Σε άνοδο ο κλάδος ξυλείας

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 15:50

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu ), ο κλάδος της επεξεργασίας ξυλείας χαρακτηρίζεται από σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, συνεργασίες των ηγετών με μικρότερες εταιρείες του κλάδου, με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύων πωλήσεων και άνοδο του Κύκλου Εργασιών και των προ φόρων κερδών από τις περισσότερες εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης Ετήσιας Βιομηχανικής Έρευνας της ΕΣΥΕ, η οποία αφορούσε τις βιομηχανίες του κλάδου ξυλείας και φελλού που απασχολούσαν πάνω από 10 άτομα, παρατηρείται σταθερή τάση μείωσης του πλήθους των επιχειρήσεων τα έτη 1995-2002. Επιπλέον, τονίζεται ότι το 2004 στον κλάδο λειτουργούσαν επίσης 5.669 επιχειρήσεις, κυρίως ατομικές, που απασχολούσαν κάτω από 10 άτομα. Ο κύκλος εργασιών των μικρών εταιρειών κατά το έτος αυτό διαμορφώθηκε στο 44,2% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, οι προκλήσεις είναι πολλές και καταγράφονται συνοπτικά ως εξής:

- Αυξημένη ζήτηση για προϊόντα τεχνητής ξυλείας (κυρίως MDF και μοριοσανίδες)

- Δραστηριοποίηση σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης, όπου παρουσιάζεται ανάπτυξη σε έργα real estate

- Αυξημένη ζήτηση λόγω μεταβολών στον τρόπο ζωής και της τάσης για χρήση οικολογικών προϊόντων

- Αύξηση της ζήτησης λόγω απελευθέρωσης της στεγαστικής πίστης και της ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας

Η επίτευξη των προαναφερθέντων προκλήσεων προϋποθέτει ότι ο κλάδος θα μπορέσει επίσης να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες, όπως:

Ανεπάρκεια εγχώριων πρώτων υλών και χαμηλή ποιότητα αυτών

Εισαγωγές ξυλείας κατώτερης ποιότητας

Έλλειψη πιστοποιητικών καταγωγής ξυλείας

Υψηλό εργατικό κόστος

Υψηλό κόστος εγκαταστάσεων

Σημαντικό κόστος μεταφοράς και εκτελωνισμού

Υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης με κεφάλαιο κίνησης

Τα αποτελέσματα του 2006

Στο δείγμα της μελέτης της Hellastat έχουν περιληφθεί 226 επιχειρήσεις. Τα κύρια αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών των 226 εταιρειών (εμπορίας και μεταποίησης) του δείγματος το 2006 αυξήθηκε κατά 9,6%, σε €838,18 εκ., μετά από οριακή άνοδο που παρουσίασε το 2005.

Τα ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε €60,49 εκ. (+8,3%), ενώ τα ΚΠΦ ουσιαστικά διπλασιάστηκαν σε €10,85 εκ.

Ικανοποιητικό επίπεδο γενικής ρευστότητας 1,30, κυρίως λόγω υψηλών αποθεμάτων, καθώς η άμεση ρευστότητα διαμορφώνεται στο 0,82.

Μεγάλος εμπορικός κύκλος (183 ημέρες), λόγω της χρονοβόρου παραγωγικής διαδικασίας και της διατήρησης σημαντικών αποθεμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα