Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Στο κόκκινο οι αγορές της Ασίας
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ από το χαμηλότερο έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο 4 1/2 χρόνων, και εταιρειών κοινής ωφέλειας, των οποίων τα κέρδη εμφανίζονται ανθεκτικά απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση, να ηγούνται της ανόδου.

Οι περισσότερες αγορές της Ασίας κινήθηκαν στο κόκκινο λόγω ανησυχιών ότι η Κίνα θα πάρει μέτρα για την αποθέρμανση της οικονομίας, ενώ η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Οι μετοχές των GlaxoSmithKline και Novartis πρωταγωνίστησαν της ανόδου μετά την αναβάθμιση του κλάδου των φαρμακοβιομηχανιών από τη Citigroup.

Επίσης, στον κλάδο κοινής ωφέλειας η British Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Βρετανία, ενισχύθηκε μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της από την Goldman Sachs κατά 4,4%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,39%, στις 6.155,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,65%, στις 5.416,10 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX, με κέρδη 0,58%, έκλεισε στις 7.562,10 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του κλάδου υπηρεσιών υγείας θα ενισχυθούν φέτος 9,5%, ενώ η αύξηση της κερδοφορίας στις εταιρείες κοινής ωφέλειας αναμένεται να είναι της τάξης του 12%.

Πέραν των δύο ανωτέρω κλάδων, κέρδη αποκόμισε και ο κλάδος των αερομεταφορών, με όχημα τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου της Air France-KLM.

Σχεδόν διπλάσια εμφανίστηκαν τα κέρδη δεύτερου τριμήνου της Air France-KLM, της μεγαλύτερη αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε αυξήσεις ναύλων, ενώ πούλησε και περισσότερα εισιτήρια προς Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,34%, κλείνοντας στις 14.888,77 μονάδες. Στη Σαγκάη ο χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,4%, στις 4.984,16 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, καθώς η άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, η τιμή του αργού και η νέα εξασθένηση του δολαρίου ενέτειναν τους φόβους για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δίνοντας το σήμα στους επενδυτές για μαζικές πωλήσεις.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα