Ρουμανία: Θα συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές ακινήτων

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 09:23

Οι εισροές ξένων κεφαλαίων στη Ρουμανία δεν πρόκειται να σταματήσουν με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να συνεχίσουν να αυξάνονται, δήλωση η οικονομική αναλύτρια του τμήματος Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Juha Kahkonen.

«Όταν τα κεφάλαια εισέρχονται σε μία χώρα είναι φυσικό για τους πόρους να επικεντρώνονται σε αγαθά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Σε μερικά κράτη η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όπως για παράδειγμα στα κράτη της Βαλτικής» επεσήμανε η κα Kahkonen, προσθέτοντας πως οι αρχές της Ρουμανίας θα πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση με προσοχή, έτσι ώστε σε περίπτωση αναστροφής της τάσης προς την κατεύθυνση της υποχώρησης των τιμών να μην δημιουργηθεί αναταραχή.

«Είναι πάντως σίγουρο πως ότι ανεβαίνει θα πρέπει να κατέβει» υπογράμμισε η κα αναλύτρια του ΔΝΤ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας έχει επισημάνει πολλές φορές πως τμήμα των ξένων επενδύσεων έχει κατευθυνθεί προς την αγορά ακινήτων, όπου η αυξημένη ζήτηση κυρίως για κατοικίες τροφοδοτεί τη σημαντική αύξηση των τιμών. Οι τελευταίες έχουν αυξηθεί μεταξύ 50 και 100% τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα