Αγορές: Τραπεζικό ράλι και νέο ρεκόρ στην Ευρώπη- Στο κόκκινο το Χ.Α.

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 13:50
UPD:13:52
REUTERS/STAFF

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η προσοχή των επενδυτών απομακρύνεται προς το παρόν από τις εξελίξεις για τον νέο κοροναϊό και στρέφεται σε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα τραπεζών και στην πρόθεση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά αγαθά.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και 0,7% στις 426,7 μονάδες. Κινείται σε τροχιά ανόδου για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας. 

Η μεγάλη τονωτική ένεση ήρθε από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει στο μισό τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά αγαθά την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Πρώτης Φάσης της συμφωνίας της με τις ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη φαίνεται επίσης να έχει πείσει για την ικανότητά της να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη από την εξάπλωση του κοροναϊού. 

«Γενικά το κλίμα στις αγορές φαίνεται να είναι θετικό. Οι αγορές έχουν υποφέρει πολύ και τώρα βρίσκουν στήριγμα ανάκαμψης» σχολίασε η Simona Gambarini, οικονομολόγος της Capital Economics. 

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες με κέρδη 2%. Η Nordea κάνει άλμα 5% και η Societe Generale να ενισχύεται 1,5%. Και οι δύο ανκαοίνωσαν καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου. Δύο κλάδοι που επηρεάζονται πολύ από τις εξελίξεις στην Κίνα, αυτοί του αυτοκινήτου και των πρώτων υλών καταγράφουν επίσης άνοδο 1,8% και 0,9% αντίστοιχα. 
   

To κλίμα είναι θετικό ανά την Ευρώπη. Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 0,7%, ενώ το Λονδίνο είναι στο +0,4%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ωστόσο δεν ακολουθεί. Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση 0,15% στις 919,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περίπου 0,5%. Οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Κόντρα στο ρεύμα η Alpha Bank, που χάρη στη θεαματική ζήτηση για το ομόλογό της, βλέπει και τη μετοχή της να ανακάμπτει 1,7%. 

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα