Market Beat: Αρωγός της προσπάθειας προσέγγισης των 930 μονάδων η άνοδος στα διεθνή

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 09:57
UPD:10:01
Του Κώστα Ιωαννίδη 
 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η σύνοδος της Τετάρτης ενίσχυσε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ με χαμηλότερο της προηγούμενης τζίρο και σαφή αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να στηρίξει τα κέρδη των βασικών δεικτών. Ωστόσο κάθε μέρα συντονίζουν οι επενδυτές της αγοράς μας τη διάθεση για ρίσκο με βάση τη δυναμική που έχει εγκατασταθεί παγκοσμίως. Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο τα αμερικανικά επίσης και τα ασιατικά σήμερα στην πιο ανοδική τους συνεδρίαση για τη βδομάδα, η ανοδική τάση έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Υπάρχει όμως μια ιδιόμορφη “απορρόφηση” της διεθνούς αισιοδοξίας από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Η διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα, όταν περνάει από τα φίλτρα που χρησιμοποιούν οι επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά, μειώνεται. Αυτό είναι η πρώτη παρατήρηση που κάνει ο οιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής της πορείας που είχαν και χθες οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ, έναντι αυτής που διέγραφαν οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Ο ΓΔ, ξεκίνησε με μικρό σχετικά με την προηγούμενη σύνοδο ανοδικό χάσμα, μικρότερο της μονάδας και στο πεντάλεπτο είχε περάσει σε αρνητικό πεδίο, είχε σημειώσει κατώτερο στις 915,85 μονάδες και στις 10:58, εμφάνιζε οριακή άνοδο. Το ανώτερο είχε εμφανιστεί στις 12:54 και ήταν πάνω από τις 926 μονάδες, αλλά στις 14:00 η διαπραγμάτευσή του γινόταν στις 920,4 με μεταβολή της τάξης του +0,40% από κέρδη περίπου +1% προ μίας ώρας. Η αιτία για αυτό το γύρισμα, που δεν σημειώθηκε στις υπόλοιπες αγορές, ήταν το πέρασμα του τραπεζικού δείκτη από τις 13:55 σε  αρνητικό πεδίο. Επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες παρατηρήσεις της στήλης, για καθημερινές μάχες ανάμεσα σε δυο αντιθέτων προθέσεων για την τιμή των τραπεζικών μετοχών, ξεχωριστές ομάδες θεσμικών.

Με το ποτήρι των θετικών προσδοκιών μισοάδειο, φάνηκε πως ήθελαν να αφήσουν τους συναλλασσόμενους οι ισχυροί θεσμικοί, στη δεύτερη στη σειρά ανοδική σύνοδο του ΧΑ. Ο τζίρος ήταν κατώτερος της προηγούμενης συνόδου και επίσης τα κέρδη +0,46% με το κλείσιμο στις 920,99, ήταν λιγότερα από τα μισά όσων εμφάνισε ο ΓΔ στο μέγιστο μέρας +1,02%, αφού ήταν περισσότερο από 5 μονάδες ψηλότερα. Η αναζήτηση των εκτιμήσεων των εγχώριων αναλυτών για να σχηματιστεί η εγχώρια αγοραία συναίνεση, αποκαλύπτει την ταύτιση όλων σχετικά με την υπέρβαση των 930 μονάδων, ως προϋπόθεση για να εξαφανιστεί η πιθανότητα επιστροφής στα επίπεδα των 900. Παράλληλα όλοι αναγνωρίζουν τη δύναμη,  που έχει αυτή την εποχή η δυναμική που επικρατεί στα χρηματιστήρια διεθνώς. Πληροφορούν επίσης για την διάθεση να αγνοήσουν οι fund managers παγκόσμια, χωρίς να ξεχάσουν τον κίνδυνο από τον κορωναϊό, για να επιστρέψει στα επενδυτικά κριτήρια η κυριαρχία των εταιρικών αποτελεσμάτων και των μεταβολών των θεμελιωδών μακροοικονομικών δεδομένων. 

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Αναμένεται συνέχεια ανόδου, με πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 925 μονάδων. Όσο παραμένει ο ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, τόσο η κύρια τάση, όσο και η βραχυπρόθεσμη, παραμένουν ανοδικές. Νέο υψηλό πενταετίας στις 949 μονάδες”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει: “Η ανοδική κίνηση είναι αναγκαίο να έχει και συνέχεια, προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επανόδου στην περιοχή των 900 μονάδων, στο βαθμό που υποτροπιάσει το διεθνές περιβάλλον και επιστρέψει η αυξημένη αποστροφή προς τον κίνδυνο. Θα χρειαστεί, ωστόσο, ουσιαστική αύξηση των συναλλαγών, για να υπερπηδηθούν τα όρια αντίστασης της περιοχής 920 - 930 του ΓΔ”.

Η Eurobank Eq εκτιμά “Η Αγορά θα προσπαθήσει να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, λόγω της ανάκαμψης της επενδυτικής ψυχολογίας στις Διεθνείς Αγορές, από τις προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την Οικονομία”.

Η Leon Depolas Sec σημειώνει “Ο ΓΔ αντέδρασε συμπλέοντας με τις Διεθνείς Αγορές. Πάραυτα, οι ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση του ιού στην Παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν. Τηρούμε στάση αναμονής βραχυπρόθεσμα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σήμερα θα έχουμε τα νεότερα από τον PMI Markit για τις Υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Συνεχίζονται οι πιέσεις στις αποδόσεις των περισσότερων Κρατικών ομολόγων”.

Μια είδηση που θα παίξει ρόλο μακροπρόθεσμα κρύβεται σε χθεσινό σχόλιο του Reuters: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα (σήμερα) για να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν το ευρώ, με την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για να βοηθήσει στην εξεύρεση κοινού πεδίου μεταξύ των βαθιά διαιρεμένων κυβερνήσεων. Η κρίση κρατικού χρέους το 2010 δίχασε την ευρωζώνη. Οι φορολογικά αυστηρές χώρες κατηγορούν για απερισκεψίες τον Νότο που με τη σειρά του επικρίνει την εμμονή του Βορά για μείωση του χρέους. Μια μείωση του αναγκαστικού πλεονάσματος στα πλαίσια αυτής της αναθεώρησης σημαίνει αύξηση των μελλοντικών ΑΕΠ. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ δημιούργησε 291.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο ADP. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2015. Βοήθησε λοιπόν να μείνει σε  ανοδική δυναμική η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία.

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Walt Disney. Ενώ απογοήτευσαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford καθώς οι ζημιές διευρύνθηκαν.

Στο κλείσιμο της Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,68% ή 483,22 μονάδες στις 29.290,85 ο S&P σημείωσε άνοδο 1,13% στις 3.334,69 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 9.508,68 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+5,3%) και IBM (+5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-3,4%) και Walt Disney (-2,5%). Όταν ηTesla βούλιαξε -17% στα 716 δολάρια στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών για τη μετοχή. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης και έφθασε στο 1,65%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η ενίσχυση στα καθαρά κέρδη και έσοδα της Siemens το τέταρτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, και τα θετικά αποτελέσματα ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 που ανακοίνωσε η BNP Paribas, συνέβαλλαν στην άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit αύξησε τους ρυθμούς της και σύμφωνα με το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που παρέχει πληροφορίες για την οικονομική ευρωστία, ανήλθε σε υψηλό πέντε μηνών, στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,9 τον Δεκέμβριο.

Στις αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,23% στις 423,62 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,57% στις 7.482,48 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,48% στις 13.478,33 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,85% στις 5.985,40 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε  χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1044 δολάρια από 1,10998 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Συνέχεια στην ανοδική δυναμική χωρίς τη βοήθεια των τραπεζικών blue chip

Στην τρίτη σύνοδο της πρώτης  εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 917,51 με ανοδικό  χάσμα  (0,76 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (916,75), κινήθηκαν νευρικά. Χρειάστηκαν μόλις 4 λεπτά, για την εγγραφή του κατώτερου μέρας στις 915,85 από τις 911,10 μονάδες στη σύνοδο της Τρίτης. Με ανοδική κατεύθυνση κατόπιν και αρκετά διαδοχικά κύματα εντολών αγοράς  από τις 916 μονάδες, βρέθηκε στις 926,12 έξη λεπτά πριν τις 13:00, που ήταν το μέγιστο μέρας από τις 917,65 την προηγούμενη σύνοδο.

Στις 17:01 με μια σχεδόν σταθερή πλάγια κίνηση από τις 13:50 ως το πέρας των δημοπρασιών, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 920,50 μονάδες, που ήταν περίπου στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ το ελάχιστο μέρας οι 916 ήταν πολύ ψηλότερα από το άνω όριο της στήριξης στις 905 μονάδες. Επίπεδα τιμών που αναγνώριζαν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές ως ύστερη στήριξη χωρίς αλλαγή στην ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση. Στις δημοπρασίες  εντέλει κινήθηκαν οι τιμές ελαφρά υψηλότερα. 

Άρα δεν είχαμε επανεμφάνιση της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο ή το κατώτερο μέρας. Σήμερα παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις μετά το πρώτο τρίωρο, αλλά ο  χρόνος που ακολούθησε έφερε μόνο πλάγια κίνηση μεταξύ 920 και 922 μονάδων, ως το τέλος του δεύτερου μέρους. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές αγορές στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές πάνω από τις 920,5 μονάδες που ίσχυαν στο τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, εκτός έξη ως οκτώ λεπτά στα πρώτα της διαπραγμάτευσης, σε θετικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 920 μονάδες και τις 926 μονάδες. Η ανοδική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές αγοράς που επικράτησαν στην Ευρώπη, με βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική  έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε ανοδική κίνηση, δικαιολογούν την επιστροφή των επενδυτών με διάθεση για αγορές. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα ήταν σε χαλαρό συντονισμό με την τάση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, τη διατήρηση της πλάγιας κίνησης που ίσχυε επί τρεις ώρες στα τελευταία 30 λεπτά. Η αγορά πέτυχε να ορίσει μια υπολογίσιμη αλλά μικρή σχετικά απομάκρυνση από το κατώτερο μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 4,24 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση μεταβολές άνω του +1,00%, ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,20%,  ΟΠΑΠ +1,59%, ΑΡΑΙΓ +1,57%, ΤΕΝΕΡΓ +1,56%, ΦΡΛΚ +1,39%, ΕΛΠΕ +1,27%, ΣΑΡ +1,23% και ΜΥΤΙΛ +1,07%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική  τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΑΛΦΑ -1,80%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,56%, ΑΔΜΗΕ -0,42%, ΛΑΜΔΑ -0,25% και ΟΛΠ -0,16%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, δεν άλλαξε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 62,618 από 62,392 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,822 εκατ. ευρώ (για ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  2 μονάδες και με 1 μονάδα μεταβολή, η απόδοση από 1,19% έπεσε στο 1,18%.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,31%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,80% από -0,50%, την ΕΤΕ πάλι στο +0,41%, ΕΥΡΩΒ στο +0,48% από +2,10% και την ΠΕΙΡ στο +0,62% από +1,51%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,90% από +2,48% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε ελαφρά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 2) και δύο ΔΕΗ ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,46% οδηγήθηκε στις 920,66 από 916,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2302,36 από 2295,40 με μεταβολή +0,30%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,226 από 68,633 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,822 από 6,620 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 46,651 από 58,231 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,115 από 2,203 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 66 από 83, των καθοδικών 33 από 24 και 30 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι περιορισμένες αλλαγές στην έκθεση των traders φέρνουν μικρούς όγκους

Στην τρίτη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο σχεδόν αποκλειστικά εκτός ολίγων λεπτών μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα  1,70 μονάδων.  Τον έκλεισαν δε, 6,96 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 2318,43 μονάδες, εμφανίστηκε στις 12:54. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:34, και ήταν οι 2291,27 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2302,41. Το κλείσιμο στις 2302,36 από 2295,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,30% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 9,102 από 8,657 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 613 από 639 συμβόλαια με ανώτερο τις 2318,00 και κατώτερο τις 2297,50, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2302,75 από 2295,50 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 77 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2317,00 και κατώτερο τις 2300,25 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2301,00 από 2296,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 326 ανοικτών θέσεων από 291 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 9.368 από 9.400 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά ήταν υψηλότερο από της Τρίτης. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 14 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 67 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 και τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 120 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες.

Η αναζήτηση εκτιμήσεων για το μέλλον των τραπεζικών μετοχών του 25άρη, που σαφέστατα φρενάρουν τη διάθεση για ρίσκο που επικρατεί διεθνώς, έφερε σαν αποτέλεσμα τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση τους:

Για την ΑΛΦΑ παραμένει ανοδική όσο κλείνει πάνω από τα 1,76 ευρώ  και αμέσως επόμενη στήριξη στα 1,68 ευρώ με πρώτς αντιστάσεις στα 1,85 και 2,00 ευρώ.

Η ΕΤΕ έχει ήδη πτωτική δυναμική που θα αναιρεθεί αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τα 3,072 ευρώ ενώ θα συναντήσει αντίσταση όταν πλησιάσει τα 2,99. Οι στηρίξεις που ακολουθούν αν συνεχιστεί η πτωτική τάση εντοπίζονται στα 2,86 και 2,63 ευρώ.

Ομοίως η ΕΥΡΩΒ θα αναιρέσει την καθοδική βραχυπρόθεσμη τάση αν ξεπεράσει τα 0,924 ευρώ με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 0,85 και 0,89 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων υπάρχει η στήριξη στα 0,807 ευρώ.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και για την ΠΕΙΡ που για να υπάρξουν για αυτή long προσδοκίες θα χρειαστεί η υπέρβαση των 3,36 ευρώ με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 3,28 και 3,32 ευρώ.

Η Merit Sec εστίασε επίσης  σε Τραπεζικές μετοχές

“Η ΑΛΦΑ -1,80%, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή Επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων, κυρίως, δανείων, ύψους €12 δισ. Η τιτλοποίηση περιλαμβάνει ‘κόκκινα’ δάνεια από όλες τις κατηγορίες. Για τον λόγο αυτό συστάθηκαν 5 Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν, ή θα μεταφερθούν. Το πρώτο SPV θα έχει αποκλειστικά στεγαστικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας €1,9 δισ. με εξασφαλίσεις επί Ακινήτων. Το δεύτερο καταγγελμένα, κυρίως, δάνεια λιανικής μικτής λογιστικής αξίας €5,7 δισ. και το τρίτο προβληματικά δάνεια Μεγάλων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μικτής λογιστικής αξίας €3,1 δισ.

Τα παραπάνω SPVs θα εκδώσουν τίτλους τριών τάξεων για τα παραπάνω δάνεια, αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας €10,7 δισ. Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) θα διακρατηθούν από την νέα ΑΛΦΑ, όπως και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα περάσει στην Alpha Συμμετοχών και από αυτή θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο Επενδυτή. Επιπρόσθετα, η τιτλοποίηση περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας €1 δισ. καθώς και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης €300 εκατ. Για τα συγκεκριμένα assets θα εκδοθεί ένας τίτλος από το κάθε ένα από τα άλλα δυο SPV και θα πωληθεί κατά 100% στον προτιμητέο επενδυτή.

Η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλλει την αίτηση για την ένταξη της στον ‘Ηρακλή’, έως τα τέλη Φεβρουαρίου”.

Τα κλεισίματα τους χθες ήταν : ΑΛΦΑ -1,80% στα 1,75 ευρώ, ΕΤΕ +0,41% στα 2,942 ευρώ, ΕΥΡΩΒ +0,48% στα 0,829 ευρώ, ΠΕΙΡ +0,62% στα 3,26 ευρώ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ

“Ο περιορισμός του ιού στην Κινεζική Επικράτεια και η αισιοδοξία εύρεσης του εμβολίου καταπολέμησής του, άλλαξαν άρδην την ψυχολογία των Επενδυτών. Το ράλι αντίδρασης στα Διεθνή Χρηματιστήρια έφερε τους δείκτες, για ακόμη μία φορά, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τους φόβους της περασμένης εβδομάδας. Συνδυαστικά, τα μακροοικονομικά στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική συνέβαλαν θετικά στην συνδιαμόρφωση του θετικού κλίματος.

Φυσιολογικά, η πρώτη κρούση του Γενικού Δείκτη με τις 900 μονάδες έδωσε την αναμενόμενη αντίδραση, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητα της συγκεκριμένης ζώνης τιμών. Αν και τασικά η Αγορά παραμένει βραχυπρόθεσμα πτωτική, ο διαγραμματικός κίνδυνος έχει προσωρινά αποφευχθεί.

Αναγκαία προϋπόθεση επαναφοράς του αγοραστικού σήματος, είναι η υπέρβαση του πτωτικού “χάσματος” της Πέμπτης, δηλαδή των 931 μονάδων, αν και τασικά οι 925 μονάδες αποτελούν το τεχνικό σημείο καμπής. Σε περίπτωση υπέρβασης των 931 μονάδων, ανοίγει ο δρόμος για τα πρόσφατα ψηλά των 945 - 950 μονάδων και την κύρια αντίσταση των 1013 μονάδων. Χαμηλότερα, πριν την προφανή στήριξη των 900 μονάδων, εντοπίζεται η στήριξη των 908 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει να ταλαιπωρείται, κρατώντας σταθερά το σήμα πώλησης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι 825 μονάδες όπου και αποτελούσαν την πρώτη σημαντική στήριξη κράτησαν προς το παρόν, με την υπέρβαση των 960 μονάδων να είναι αναγκαία για να επανέλθει σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Παραμονή του ΔΤΡ χαμηλότερα, ενδέχεται να τον οδηγήσει στην κύρια στήριξη των 785 μονάδων, όπου λόγω της συμβολής ισχυρών τεχνικών δεικτών, αποτελεί ένα ιδανικό σημείο εισόδου.

Η διαγραμματική εικόνα των επί μέρους Τραπεζικών τίτλων παραμένει σταθερή και για αυτή την εβδομάδα, με την ΠΕΙΡ να παραμένει η ισχυρότερη, ακολουθούμενη από τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ που κρατάνε ουδέτερο σήμα και τέλος την ΕΥΡΩΒ να απογοητεύει, όντας η μόνη Τράπεζα με ξεκάθαρη πτωτική τάση.

Αν και ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως, οι Αγορές φαίνεται ότι αψηφούν προς το παρόν τις πιθανότητες κλιμάκωσης. Το φαινόμενο σίγουρα χρήζει παρακολούθησης τις επόμενες ημέρες, όμως από ότι όλα δείχνουν αποτέλεσε αφορμή και όχι ουσιαστική αιτία για την πρόσφατη διόρθωση. Η Ελληνική Αγορά παραμένει προς το παρόν διστακτική, σε σχέση με την επιθετική άνοδο των Ξένων Αγορών και αναγκαία προϋπόθεση βελτίωσης της τεχνικής εικόνας παραμένει η υπέρβαση των 931 μονάδων”.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια  κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, με τη δύναμη στη διάθεση για ρίσκο από τα ρεκόρ των δεικτών της Wall Street, αφού τα οικονομικά στοιχεία ενθάρρυναν τους θεσμικούς για τοποθετήσεις, και μετά την ανακοίνωση της Κίνας για μείωση των δασμών σε ορισμένα εισαγόμενα αγαθά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 1,3%, αλλά στις 9:05 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +1,59%. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,47% , αλλά στις 9:05 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +2,38%. Οι κινεζικές μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας αντέδρασαν επίσης θετικά, με τον σύνθετο δείκτη μετοχών της Σαγκάης να αυξάνεται στις 9:05 δική μας ώρα κατά +1,65%, όταν στο Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ κερδίζει +2,43%

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ το yuan της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,2% στο πιο ισχυρό επίπεδό της από τις 23 Ιανουαρίου μετά την ανακοίνωση των δασμολογικών περικοπών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα