Όλα έτοιμα για το 10ετές ομόλογο της Alpha Bank

Σήμερα αναμένεται το άνοιγμα βιβλίου προσφορών - Η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει 500 εκατ.
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 09:59
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σήμερα -εκτός απροόπτουανοίγει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank για την έκδοση Tier II, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στελέχη της τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Β. Ψάλτη, αφού πραγματοποίησαν παρουσιάσεις στο Παρίσι και χθες στο Λονδίνο μαζί με τους συμβούλους οργανώνουν σήμερα το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσω 10ετούς ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο δεν θα μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. Η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από Moody's και S&P αντίστοιχα.

Πολύ θετικά υπήρξαν τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα και κύκλοι περί των συμβούλων δεν έκρυβαν χθες την αισιοδοξία τους για την έκδοση, η οποία αναμένεται να κινηθεί περί το 5% (ίσως και κάτω από αυτό).

Το momentum

Η τράπεζα, που επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum, μετά την έκδοση 15ετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία, διαθέτει σήμερα τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εγχωρίως. H υψηλή κεφαλαιακή βάση αναμένεται να διατηρηθεί άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Βank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η Citigroup. Οι Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets λειτουργούν ως «joint bookrunners» και η Alpha Finance ως «co-lead».

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να επιλεγεί επενδυτής που θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης δανείων τα οποία έχουν καταγγελθεί -ύψους 12 δισ. ευρώ- από τράπεζα.

Πριν από λίγες μέρες άνοιξε το εικονικό Data Room και οι υποψήφιοι επενδυτές είδαν τα στοιχεία προκειμένου να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές έως τις 9 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα