Βάζουν τέλος στην πολιτική Σόιμπλε

Κομισιόν: Επί τάπητος μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία και «πράσινες» επενδύσεις
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 06:00
REUTERS/YVES HERMAN

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Διευρυμένη δημόσια διαβούλευση για ενδεχόμενες αλλαγές στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από την αναζήτηση τρόπων μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας μέχρι τις «πράσινες» επενδύσεις, συγκάλεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο έγγραφο που παρουσίασαν χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, η Κομισιόν μπορεί να μην παίρνει ευθέως θέση επί της ουσίας λόγω τήρησης ισορροπιών μεταξύ Βορρά και Νότου, ωστόσο φαίνεται ότι αυτή τη φορά έχει γίνει σωστή προετοιμασία, ενώ η συγκυρία για αλλαγές είναι καλή.

Αν και διευκρινίστηκε από τους δύο αξιωματούχους ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των συνθηκών και των ανώτατων ορίων του 3% του ΑΕΠ σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα και του 60% σε σχέση με το χρέος, στις Βρυξέλλες βλέπουν σημαντικά περιθώρια, ερμηνευτικά και συμπληρωματικά, στην υφιστάμενη νομοθεσία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές. Στη δημόσια διαβούλευση θα συζητηθούν τα πάντα, μεταξύ αυτών και τα δύο «ευαγγέλια» των οπαδών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, τα λεγόμενα εξάπτυχο και δίπτυχο, που επέβαλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα των κυρώσεων, οι οποίες επειδή είναι αυστηρές δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα