«Ευκαιρία» για τα πλεονάσματα

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 06:31
UPD:08:29
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ευκαιρία για την Ελλάδα να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αποτελεί η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Επιτρόπου στην ελληνική πρωτεύουσα. «Θα μεταφέρω την ικανοποίηση μας για τις προσπάθειες που έγιναν από την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα συζητήσουμε για τα πλεονάσματα αλλά δεν θα προκαταβάλω τη συζήτηση από σήμερα» δήλωσε χθες ο Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας συζήτησης για την απλοποίηση ή τροποποίηση των κανόνων εποπτείας των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση εκτός από τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου ώστε να προχωρήσει σε νέες φοροελαφρύνσεις με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα στον καθορισμό του νέου πτωχευτικού πλαισίου από τον Μάιο του 2020. Ζήτημα το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συζητείται με τους θεσμούς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τον ευρωπαίο αξιωματούχο θα τεθούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και  οι οποίες πρέπει να κλείσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου ώστε να συνταχθεί η έκθεση των θεσμών και να δημοσιοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων: με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο Πάολο Τζεντιλόνι θα απευθυνθεί στους Έλληνες βουλευτές. Την Παρασκευή θα μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις Επενδύσεις στο ΕΒΕΑ στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη

Την ώρα που τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά καθώς καταγράφεται επιβράδυνση με τις οικονομίες κάποιων κρατών μελών να εμφανίζουν ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2019, στην Ελλάδα τα μηνύματα που έρχονται είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2019 στο 2,2% και στο 2,5% το 2020 και 2021. Αλλά και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ανακοίνωσε ότι το 2019 θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 2,1%. Όσο για το 2020, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% - 2,5% εξαιτίας της μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα