«Σύννεφα» στην εξαγορά της Rio Tinto από την BHP Billiton

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007 09:33
UPD:09:35

ΤΗΝ υποστήριξη τόσο των μετόχων όσο και των χαλυβουργιών φαίνεται πως χάνει μέρα με τη μέρα η προσφορά της κορυφαίας μεταλλευτικής εταιρείας παγκοσμίως BHP Billiton για την απόκτηση της Rio Tinto, έναντι 128 δισ. δολαρίων.

Ήδη, η μετοχή της BHP έχει σημειώσει «βουτιά» τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 32 δισ. δολάρια και προκαλώντας τη δυσφορία των πελατών της, μεταξύ των οποίων είναι η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κορέας, Posco, και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, JFE Steel Corp. Όπως υποστηρίζουν, η εξαγορά της Rio Tinto θα πρέπει να εμποδιστεί, καθώς θα οδηγήσει στα ύψη τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος.

Επιπλέον, η προσφορά της BHP εκτιμάται ότι είναι υπερβολικά χαμηλή. Το premium για τις μετοχές της Rio έχει υποχωρήσει κατά 27% στα 10,91 δολάρια Αυστραλίας από τις 12 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σήμερα, μετά την παρουσίαση των σχεδίων της Rio από τον διευθύνοντά σύμβουλό της, Thomas Albanese.

Ο επικεφαλής της εταιρείας πρόκειται να αναφερθεί στην επιθυμία της Rio να παραμείνει ανεξάρτητη και να αυξήσει τα κέρδη της από τους τομείς αλουμινίου και σιδηρομεταλλεύματος στα μισά περίπου των συνολικών ετήσιων κερδών της (7,4 δισ. δολάρια).

Η μετοχή της Rio ενισχύθηκε σήμερα, στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, ως και 6,4% στα 136,59 δολάρια Αυστραλίας, ενώ αυτή της BHP κατέγραψε κέρδη 3,5% στα 41,66 δολάρια Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα