Market Beat: Η διεθνής ανοδική νευρικότητα ευνοεί την απομάκρυνση από τις 900 μονάδες

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 09:38
UPD:09:42

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με την πεποίθηση πως δεν τελείωσε τόσο απλά ο ανοδικός κύκλος της αθηναϊκής αγοράς, θεωρούμε αυτή την περίοδο την καταλληλότερη για να μελετηθεί υπομονετικά η τάση συγκεκριμένων μετοχών, που θα οδηγήσουν τους δείκτες ψηλότερα. Για την ώρα η χθεσινή σύνοδος πληροφόρησε για το ποιες μετοχές δεν είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ήταν η εικόνα της Κινεζικής αγοράς μετοχών, αντέδρασε ανοδικά μετά το εντυπωσιακό ψαλίδισμα της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στη Σαγκάη τη Δευτέρα, που ανέβασε σε παγκόσμια κλίμακα τη διάθεση για ρίσκο και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ήταν έμμεση αναγνώριση της αποδοχής που έτυχε από τους διαχειριστές κεφαλαίων, η προσπάθεια των Κινεζικών αρχών να τονώσουν τη δραστηριότητα που πλήττουν, τα μέτρα για τη συγκράτηση της επιδημίας του nCoV.

Αυτή η ατμόσφαιρα επικράτησε και στην αγορά της Αθήνας, με τους εγχώριους αναλυτές να σχολιάζουν την άνοδο προσθέτοντας την ειδοποίηση πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και καλό είναι οι κινήσεις των επενδυτών να γίνονται με την επιφύλαξη, πως ο μαύρος κύκνος του κορωναϊού ήρθε για να μείνει. Υπονοώντας τη διατήρηση της νευρικότητας τουλάχιστον ως το τέλος του πρώτου τριμήνου. 

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας σχολίασε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την αγοραία συναίνεση: 

«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να επηρεάζεται καταλυτικά από την κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Η επιβεβαίωση της στήριξης των 900 μονάδων, σε συνέχεια της εξαήμερης υποχώρησης ήταν σημαντική και ελπιδοφόρα, καθώς διαφάνηκε ότι το “έξυπνο χρήμα” συνεχίζει να πιστεύει ότι παρά τη μη εκπλήρωση του “January effect”, οι εγχώριοι καταλύτες μπορούν και φέτος να οδηγήσουν σε μια ανοδική χρονιά, στο βαθμό που αμβλυνθούν οι διαταραχές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, οι Τράπεζες επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), με την Eurobank και την Πειραιώς να προχωρούν στους κατάλληλους εταιρικούς μετασχηματισμούς με δημιουργία Εταιρειών holding, ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες από την μείωση της καθαρής θέσης τους.

Ωστόσο μόνο μια σοβαρή συναλλακτική αναβάθμιση, με γρήγορη αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 930 μονάδες, θα απομακρύνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των διαθέσεων των πωλητών για επάνοδο στην περιοχή των 900 μονάδων, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση».

Μόλις ο τζίρος πέρασε χθες τα 30 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,9 εκατ., ο ΓΔ φλέρταρε με τις 916 μονάδες και με ελεύθερη διαπραγμάτευση διάρκειας 3 1/2 ωρών. Επίπεδα που διατηρήθηκαν ως τις 16:45. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν στείλει αισιόδοξο μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά, που τα κέρδη τους, λειτουργούσαν ενθαρρυντικά για ανάληψη ρίσκου εδώ, μετά από έξη συνεδρίες με πτωτικό αποτέλεσμα. Ισχυρότερη διάθεση για ανάκτηση απωλειών από την κατρακύλα εμφάνιζαν, στο μέσο της συνεδρίασης, οι μετοχές του FTSEM.

Οι τράπεζες, παρά το αυξημένο για αυτές συναλλακτικό ενδιαφέρον ήταν “καταδικασμένες” να περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα μιας διαρκούς μάχης, που είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα.  Ενδεικτικό θεωρήσαμε το φαινόμενο να είναι η τιμή ανοίγματος για τον ΓΔ, με ανοδικό χάσμα 7,63 μονάδων, κατώτερο μέρας, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα 10 μονάδων, αλλά το χαμηλό μέρας ορίστηκε στις 11:10 και ήταν οριακά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Αυτή η δυναμική ανάγκασε και τον 25άρη να έχει ενδοσυνεδριακά πιο δύσκολη πορεία από του μέσου όρου.

Δεν είναι συνεπώς γέννημα απαισιοδοξίας η εκτίμηση, πως ακόμα και σε μέρες γενικευμένης ανόδου, οι τράπεζες συναντάνε εμπόδια στην πορεία τους για επιστροφή έστω στην πιο πρόσφατη για τον κλάδο κορυφή. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ο δείκτης τους κινήθηκε στη ζώνη μεταξύ 900 και 924 μονάδων, ενώ με την πτώση της περασμένης βδομάδας κινείται  πλέον ανάμεσα στις 813 και 845 μονάδες. Άλλωστε, στις 23 συνόδους του 2020 οι 11 του έδωσαν κέρδη και από αυτές μόνο δύο τον ενίσχυσαν +2,8% περίπου, ενώ οι υπόλοιπες του έδωσαν άνοδο μικρότερη του +1%. Στις 12 καθοδικές για τον ΔΤΡ, υπολογίσιμες απώλειες από -1% ως -3,39% έφεραν πέντε συνεδριάσεις. Έχει χάσει -2,07% τον Δεκέμβριο του 2019 και -5,04% τον Ιανουάριο ο τραπεζικός δείκτης. 

Συνεπώς τη ζημία στο ΧΑ φέτος, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν προκάλεσε ο κορωναϊός, αλλά η προ διμήνου αλλαγή  της στάσης  των θεσμικών έναντι των τραπεζικών τίτλων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από το ράλι στο κινεζικό χρηματιστήριο ενώ θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από την ανάκαμψη στις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο μετά την πτώση του Νοεμβρίου.

Στην εξέλιξη της περιόδου ανακοινώσεων της εταιρικής κερδοφορίας δεν ενθουσίασαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ καθώς η μητρική της Google Alphabet (-2,5%),  ανακοίνωσε μεν καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου ωστόσο απογοήτευσαν τα έσοδα.

Οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ενισχύθηκαν σημαντικά, o Dow Jones κέρδισε +1,44% ή 407,82 μονάδες στις 28.807,63, ο S&P σημείωσε άνοδο +1,50% στις 3.297,59 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,10% στις 9.467,97 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+3,2%) και Dow Inc. (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,3%) και Travelers (-0,6%). Παράλληλα, για άλλη μια συνεδρίαση η μετοχή της Tesla κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς έπιασε νέο ιστορικό υψηλό με ημερήσια εκτίναξη +14%.

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,1044 δολάρια από 1,1063 την προηγούμενη μέρα. Η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε σε χαμηλά 13 μηνών υποχωρώντας -1% και η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» -1,7%. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,60%.

ΕΥΡΩΠΗ

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης καθώς οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην ενέργεια η ΒΡ δημοσίευσε καθαρά κέρδη για το 2019 που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς παρά τις πιο χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,64% στις 418,47 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,55% στις 7.439,82 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,81% στις 13.281,74 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,76% στις 5.935,05 μονάδες.

ΧΑ

Ανατροπή της καθοδικής δυναμικής με αισιοδοξία… «εισαγωγής»             

Στη δεύτερη σύνοδο της πρώτης  εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 911,10 με ανοδικό  χάσμα  (7,63 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (903,47), κινήθηκαν νευρικά. Χρειάστηκαν μόλις 23 λεπτά, για την εγγραφή του μέγιστου πρώτου μέρους στις 917,53 μονάδες αλλά το μέγιστο μέρας στις 917,65 ήταν η τιμή του στις 17:01 από τις 911,94 μονάδες στην σύνοδο της Δευτέρας. Με καθοδική κατεύθυνση κατόπιν και πέντε διαδοχικά κύματα πιέσεων από τις 917 μονάδες, βρέθηκε στις 12:25 στις 912,24 με αποτέλεσμα η τιμή ανοίγματος οι 911,10 μονάδες να παραμείνει  το κατώτερο μέρας, από 897,39 την προηγούμενη σύνοδο.

Στις 17:01 με μια σχεδόν κατακόρυφη άνοδο από τις 16:33 ο ΓΔ οδηγήθηκε από τις 915 μονάδες στις 917,65, που ήταν οριακά ψηλότερα από το μέγιστο από το πρώτο ημίωρο, ενώ το ελάχιστο μέρας οι 911 ήταν πολύ ψηλότερα από το άνω όριο της στήριξης ανάμεσα  στις 898 και 905 μονάδες που αναγνώριζαν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές ως ύστερη στήριξη χωρίς αλλαγή στην ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση. Στις δημοπρασίες  εντέλει κινήθηκαν οι τιμές ελαφρά χαμηλότερα. 

Άρα είχαμε επανεμφάνιση της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο ή το κατώτερο μέρας. Σήμερα δεν παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις μετά το πρώτο δίωρο, και ακολούθησε ικανός χρόνος για ανάκαμψη  και πλάγια κίνηση μεταξύ 914 και 916 μονάδων, ως το τελευταίο ημίωρο του δεύτερου μέρους με την κατακόρυφη άνοδο. Εμφανίστηκαν επίσης εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 917,6 μονάδες που ίσχυαν στο τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε διαρκώς σε θετικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 914 μονάδες και τις 916 μονάδες. Η ανοδική εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι εντολές αγοράς που επικράτησαν στην Ευρώπη, με βοήθεια από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν θετική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και ανοδική  έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε ανοδική κίνηση, δικαιολογούν την επιστροφή των επενδυτών με διάθεση για αγορές. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα ήταν σε αυστηρό συντονισμό με την τάση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου βοήθησε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, η εμφάνιση ανοδικής  κίνησης στα τελευταία 30 λεπτά να ορίσει μια σταθερή απομάκρυνση από το κατώτερο μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 13,28 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση μεταβολές άνω του +2,3%, ήταν οι ΒΙΟ +3,80%, ΔΕΗ +3,65%, ΑΔΜΗΕ +3,46%, ΦΡΛΚ +3,23%, ΛΑΜΔΑ +2,40%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,37% και ΤΕΝΕΡΓ +2,33%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική  τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν μόνο οι ΑΛΦΑ -0,50%, και ΟΛΠ -0,23%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 63,392 από 61,625 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,621 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ ΑΡΑΙΓ ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  3 μονάδες και με 2 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,20% έπεσε στο 1,18%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,73%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,50% από -1,27%, την ΕΤΕ στο +0,41% από +1,18%, ΕΥΡΩΒ +2,10% από -3,06% και την ΠΕΙΡ στο +1,51% από -0,93%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,48% από -0,35% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε εντυπωσιακά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (23 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 15) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,47% οδηγήθηκε στις 916,75 από 903,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2295,40 από 2268,71 με μεταβολή +1,18%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,633 από 63,733 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,620 από 5,552 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 58,231 από 51,972 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,203 από 2,158 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 83 από 33, των καθοδικών 24 από 67 και 28 από 31 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με μειωμένους όγκους δηλώνουν επιφύλαξη οι traders

Στην δεύτερη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο αποκλειστικά μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα  22,36 μονάδων. Τον έκλεισαν δε, 26,69 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 2301,82 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:53. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 12:25, και ήταν οι 2287,87. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2297,76. Το κλείσιμο στις 2295,40 από 2268,71 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,18% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 8,657 από 15,035 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 639 συμβόλαια με ανώτερο τις 2300,50 και κατώτερο τις 2286,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2295,50 μονάδες από 2274,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 124 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2301,00 και κατώτερο τις 2289,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2296,00 από 2270,00, με κατάληξη το σχηματισμό 291 ανοικτών θέσεων από 207 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 9.400 από 9.436 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά ήταν χαμηλότερο από της Δευτέρας. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 22 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 7 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2400 μονάδες σποραδικά.

Ανακούφιση έφερε η αναγνώριση της στήριξης στις 900 μονάδες. Τεχνικά και με επιφύλαξη υποδέχθηκαν την άνοδο της Τρίτης, που διέκοψε μια αλυσίδα έξη καθοδικών κλεισιμάτων με τζίρο ισοδύναμο με της Δευτέρας και καλύτερο από το μέσο τζίρο της περασμένης βδομάδας.

Το κοινό στις τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών είναι η πρόταση για προσέγγιση στην αγορά με επιφύλαξη και αναγνώριση της επίδρασης από τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ οι προσδοκίες στην περίπτωση ανόδου είναι για επίπεδα τιμών αρκετά κοντά στα τρέχοντα.  

Η Eurobank Eq. αναφέρει: “Οι Ευρωπαϊκές Αγορές κινήθηκαν ψηλότερα και ακολούθησε και η Εγχώρια Αγορά, προσπαθώντας να ανακτήσει μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών. Πάντως η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, καθώς οι Επενδυτές εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί για τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού της Κίνας”.

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Εν μέσω της ‘τέλειας καταιγίδας’, που έχει ξεσπάσει ελέω των θυμάτων του κορωνοϊού και των αναπόφευκτων αρνητικών επιπτώσεων στην Οικονομία της Κίνας, κατ’ επέκταση δε στην Παγκόσμια Οικονομία, το Ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι διατηρεί τα αντανακλαστικά του, πιστοποιώντας ότι η περιοχή των 900 μονάδων συνιστά ισχυρό όριο στήριξης. Η περιοχή των 920 μονάδων, αποτελεί το εγγύτερο όριο αντίστασης”.

Η  Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ τονίζει “Οι ταλαντωτές, σταθερά υπερπουλημένοι, με την επόμενη στήριξη στις 883 μονάδες, από όπου περνάει η ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Αύγουστο. Προς τα επάνω, έχουμε την αντίσταση στις 925. Η εικόνα στο εξωτερικό επιφυλακτικά θετική”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο πρώτο σχόλιο για τον Φεβρουάριο, με τίτλο ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΑΠΌ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ Χ.Α. , σχολίασε αναλυτικά:

Οι αυξανόμενες ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν διαμορφώσει συνθήκες καραντίνας για δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους στην Κίνα, προκαλώντας  μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας (τουρισμό, βιομηχανική παραγωγή, εμπόριο και μεταφορές) και  τελικά σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ. Έτσι, η μεγάλη υποχώρηση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μετά την πολυήμερη αργία, ήταν εύλογη και αναμενόμενη. Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αντίδραση των νομισματικών αρχών της Κίνας που διοχέτευσαν ρευστότητα μαμούθ ύψους $ 174 δις.  με στόχο τον άμεσο έλεγχο των αναταράξεων από όσους θα επεδίωκαν να επωφεληθούν από μια μεγάλη υποχώρηση των τιμών των κινητών αξιών, διαχέοντας το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να  λάβουν κάθε μέτρο για τη σταθεροποίηση των αγορών !

Έτσι, το χρηματιστηριακό φτάρνισμα της Κίνας προκάλεσε πρόσκαιρα μόνο αναταραχή στις αγορές του πλανήτη που ήδη αντιδρούν κινούμενες πάλι ανοδικά. Με την εκτίμηση της Moody’s για πιθανή κρίση με χειρότερες επιπτώσεις από εκείνες της χρηματοοικονομικής κρίσης 2007-8 να είναι μάλλον ένα ακραία απαισιόδοξο σενάριο που έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί  μόνο αν τα θύματα του κορωνοϊού πολλαπλασιαστούν δραματικά, ώστε η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο των αρχών, εξέλιξη που δεν πιθανολογείται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επομένως, το ενδεχόμενο επανόδου στην κανονικότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ολίγων μηνών ενδεχομένως, έχει υπολογίσιμη πιθανότητα να συμβεί. Στο μεταξύ, η περαιτέρω  υποχώρηση των δεικτών στα χρηματιστήρια αλλά και των τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την αναρρίχηση των τιμών των ομολόγων αλλά και του χρυσού είναι πιθανή ενόσω η πληροφόρηση για τα του απρόβλεπτου «μαύρου κύκνου» συνεχίζει να διαταράσσει την επενδυτική ψυχολογία. Την ίδια ώρα, απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο έκπτωσης του Αμερικανού Προέδρου, εξέλιξη που αξιολογείται θετικά από τις αγορές.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να επηρεάζεται καταλυτικά από την κίνηση των διεθνών αγορών. Η επιβεβαίωση της στήριξης των 900 μονάδων σε συνέχεια της εξαήμερης υποχώρησης ήταν σημαντική και ελπιδοφόρα καθώς διαφάνηκε ότι το «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει να πιστεύει ότι παρά τη μη εκπλήρωση του January effect οι εγχώριοι καταλύτες μπορούν και φέτος να οδηγήσουν σε μια ανοδική χρονιά, στο βαθμό που αμβλυνθούν οι διαταραχές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, οι τράπεζες επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) , με την Eurobank και την Πειραιώς να προχωρούν στους κατάλληλους εταιρικούς μετασχηματισμούς με δημιουργία εταιρειών holding, ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες από την μείωση της καθαρής θέσης τους. Ωστόσο μόνο  μια σοβαρή συναλλακτική αναβάθμιση με γρήγορη αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 930 μονάδες θα απομακρύνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των διαθέσεων των πωλητών για  επάνοδο στην περιοχή των 900 μονάδων, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 5/2, καθώς οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα από τις ελπίδες για πρόσθετη ενίσχυση από τις κινεζικές αρχές για τη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας κοροναϊού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι θάνατοι πλησιάζουν τους 500.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,36% ενώ στις 9:10 είχε μεταβολή +0,34%. Οι μετοχές στην Κίνα κέρδιζαν στο πρώτο μέρος +0,5%, ενώ στις 9:10 είχαν μεταβολή +1,28%. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 0,42% στις πρώτες συναλλαγές και μετά από πέρασμα σε αρνητικό πεδίο, στις 9:10 είχε μεταβολή +0,36%.

Η Κίνα και άλλες χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να προσπαθήσουν να περιορίσουν έναν νέο ιό που εμφανίστηκε στην κεντρική κινεζική πόλη Wuhan στα τέλη του περασμένου έτους, φρενάροντας τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τον τουρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,37% ενώ στις 9:10 είχε μεταβολή +0,39%, ενισχυμένες από τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία. Ο μετοχικός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,99%, υποστηριζόμενος από μετοχές των κατασκευαστών βιομηχανικού εξοπλισμού, ενώ στις 9:10 είχε μεταβολή +1,02%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν 0,24% στην Ασία σήμερα. Ο S & P 500 σημείωσε άνοδο 1,5% την Τρίτη.

Το γιέν με τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου και το ελβετικό φράγκο εξασφάλισαν ζημίες έναντι του δολαρίου. Οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία ενισχύθηκαν λόγω των ελπίδων για περισσότερες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ, αλλά το φρόνημα παρέμεινε αδύναμο από τις ανησυχίες για μακροπρόθεσμη εξασθένιση της ζήτησης ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ενδέχεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Έχει ήδη διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή την εβδομάδα. Αυτό βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να σταθεροποιηθούν την Τρίτη μετά από μια διαδρομή που εξάλειψε περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς ως τη Δευτέρα, όταν οι κινεζικές αγορές άνοιξαν μετά από παρατεταμένες διακοπές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα