Τράπεζες: Ανεβάζουν ταχύτητα στο σχέδιο εξυγίανσης

Τιτλοποιήσεις 7 δισ. ευρώ από την Πειραιώς- Στις αγορές η Alpha Bank
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 18:58
UPD:04/02/2020 00:44
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το σχέδιό της για μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων ύψους περίπου επτά δισ. ευρώ το 2020  γνωστοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος της τράπεζας είναι να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης του ισολογισμού της με εμπροσθοβαρείς ενέργειες, ώστε να καταλήξει σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2023. 

Στόχος της Πειραιώς είναι να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης του ισολογισμών της, έχοντας ως στήριγμα το Σχέδιο «Ηρακλής», που αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της Τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%, υπογραμμίζει η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της.

Η Πειραιώς θα συνεχίσει αποφασιστικά την εξυγίανση του ισολογισμού της, με επιταχυνόμενο ρυθμό ώστε να καταλήξει σε μονοψήφιο δείκτη ΜΕΑ μέχρι το 2023. Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να επισπεύσει τις ενέργειες μείωσης των αποθεμάτων ΜΕΑ, κατά περίπου €11 δισ. το 2020 από περίπου €7 δισ. στο αρχικό πλάνο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής». Η επίσπευση περίπου €7 δισ. τιτλοποιήσεων το 2020 αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021. Δύο μη οργανικές συναλλαγές ΜΕΑ έχουν προγραμματιστεί για φέτος: το «Vega», που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, μαζί με το «Phoenix», που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία περίπου 2 δισ. ευρώ. Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων που καταγράφηκε στο 4ο 3μηνο του 2019 σηματοδοτεί τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο.

Ο Δείκτης ΜΕΑ θα διαμορφωθεί σε περίπου 15% στο τέλος του 2022 από περίπου 49% το 2019 ενώ η εμπροσθοβαρής προσπάθεια με την υποστήριξη του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας προβλέπει επίσης: εξομάλυνση εξόδου προβλέψεων δανείων τα επόμενα χρόνια, ιστορικά χαμηλό επίπεδο για τις αθετήσεις και τις επανα-αθετήσεις το δ` 3μηνο 2019 στα περίπου 260 εκατ. ευρώ σηματοδοτώντας θετική πορεία από εδώ και στο εξής, καθώς και στρατηγική συνεργασία με την Intrum Ελλάς που βελτιώνει τις προοπτικές ανάκτησης ΜΕΑ.

Αναφορικά με την αποδοτικότητα, στόχος είναι η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 10%, η οποία επισπεύδεται για ένα χρόνο νωρίτερα, το 2022. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται επιτάχυνση της πορείας αύξησης των εργασιών, ενώ η βελτιωμένη απόδοση υποδεικνύει τη δυναμική της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. Επίσης, σύμφωνα με την ηγεσία της τράπεζας, τονίζεται η ηγετική θέση της Πειραιώς στην αγορά προς αξιοποίηση της τάσης οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα ενώ η αποδοτικότητα ενισχύεται και από το βελτιωμένο λειτουργικό μοντέλο και το πλάνο εξορθολογισμού του κόστους.

Στις αγορές η Alpha Bank 

Την ίδια ώρα η Alpha Bank επιδιώκει να αντλήσει από την αγορά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, με ένα όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό επιτόκιο. Η τράπεζα θέλει ουσιαστικά να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ στις αγορές μετά και την επιτυχή έκδοση του κρατικού 15ετους ομολόγου. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της έδωσε εντολή στη Citigroup ως δομικό της σύμβουλο και στις Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets, Alpha Finance να προχωρήσουν σε επενδυτικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Παρίσι προκειμένου να προχωρήσει εντός της εβδομάδας την έκδοση ομολόγου.

Πρόκειται για ομόλογο Tier II και σύμφωνα με την τράπεζα η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα