O Τζόνσον και οι 27 σε πλήρη διάσταση για το εμπόριο, επαναφέρουν το no deal στο τραπέζι

Βουτιά της στερλίνας μετά τις πρώτες επίσημες δηλώσεις για το τι ζητούν από την εμπορική συμφωνία
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 18:14
UPD:18:29
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Το Brexit ήρθε, αλλά η διαδικασία εξόδου κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Η Βρετανία και οι 27 θα πρέπει τώρα να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την εμπορική τους σχέση έως τα τέλη του έτους και αυτό όπως φαίνεται δεν θα είναι εύκολη η υπόθεση. Οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων αποκαλύπτουν ότι το χάσμα στα όσα επιθυμούν οι δύο πλευρές είναι μεγάλο και αυτό τρομάζει τους επενδυτές, που γυρίζουν την πλάτη στη στερλίνα. 

Σήμερα το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 1%, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα στάνταρντς της Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Επανέφερε έτσι στο τραπέζι το σενάριο του no deal. Η Βρετανία απέφυγε την άτακτη έξοδο, αλλά τώρα ενδεχομένως να δει την μεταβατική περίοδο των 11 μηνών (που η ίδια αρνείται να παρατείνει) να εκπνέει χωρίς εμπορική συμφωνία και με την επιβολή δασμών. 

 

«Είναι καιρός να στρωθούμε στη δουλειά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα διαπραγματευτούμε με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της Ε.Ε. και τα συμφέροντα των πολιτών μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο», τονίζοντας ότι είναι «καθήκον μας να υπερασπιστούμε και να προαγάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της Ένωσής μας, αναζητώντας παράλληλα λύσεις που να σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου». 

Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα ο Μπόρις Τζόνσον διεμήνυσε πως η Βρετανία «δεν χρειάζεται πια να ακολουθεί τους κανόνες των Βρυξελλών». Τόνισε την ανάγκη για μία «φιλόδοξη», διευρυμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη με εκείνη ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά, αλλά και ξεκαθάρισε πως εάν αυτή δεν καταστεί μέσα στους επόμενους μήνες, η Βρετανία απλά θα επιστρέψει στους διεθνείς εμπορικούς κανόνες. 

Ο Μπαρνιέ απάντησε πως μία «φιλόδοξη» συμφωνία απαιτεί την εξασφάλιση ισότιμων κανόνων για τους παίχτες της μίας και της άλλης πλευράς, όπως και αμοιβαία πρόσβαση σε ύδατα για αλιεία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα