Ν. Γκαργκάνας: Σε επαγρύπνηση η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 07:00

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι αρκετά υψηλός το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ωστόσο ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλαος Γκαργκάνας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η ΕΚΤ είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους και θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών ή οι επιπτώσεις του πληθωρισμού σε άλλους τομείς της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Γκαργκάνας.

Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν την αδυναμία του δολαρίου

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ακόμη ότι η άνοδος του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ίσως να μην δικαιολογείται από τα οικονομικά θεμελιώδη.

"Πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν αντανακλά τα οικονομικά θεμελιώδη", επισήμανε ο κ. Γκαργκάνας χαρακτηρίζοντας "έντονη και απότομη" την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία ένδειξη για το αν η ΕΚΤ πρόκειται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει την άνοδο του νομίσματος.

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις της τον προσεχή μήνα, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι πτωτικά αναθεωρημένες, βοηθώντας ωστόσο τους διαμορφωτές πολιτικής στην απόφασή τους για τα επιτόκια, τα οποία προβλέπεται να παραμείνουν στο 4% μέχρι το τέλος του 2008 http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/27/1444372.htm .

Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία

Στο 3,3% ανήλθε το Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία από 2,7% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1996, όταν άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μικρή άνοδο στο 2,8%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη σημαντική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα